Sectia ATI de la Spitalul de Arsi, renovata fara dezinfectare. Voiculescu: Am cerut igienizarea

Vlad Toma | 09.01.2017

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii, transmite astazi, in privinta informatiilor prezentate de Catalin Tolontan legate de renovarea Spitalului de Arsi, ca ministerul Sanatatii a avut o intelegere cu Primaria Sectorului 1 care prevedea si igienizarea intregului spatiu, in cadrul renovarilor, pentru preventia infectiilor nosocomiale.

Pe aceeași temă

 

Tolo.ro arata insa astazi, intr-o ancheta, ca printre sarcinile firmei de constructii angajata de Primaria Sectorului 1 pentru renovarea Sectiei ATI de la Spitalul de Arsi nu s-au numarat si decontaminarea si dezinfectarea peretilor, actiuni absolut necesare pentru igienizarea acestui spatiu. 

 

Sectia ATI de la Spitalul de Arsi este locul in care a fost filmat un pacient care avea pe el mai multi viermi, acum cateva luni, inregistrarea video fiind prezentata atunci tot de Catalin Tolontan.

 

Primaria sectorului 1 a transmis, intr-un comunicat facut public astazi, ca toate lucrările de la spitalul de arsuri ar fi fost făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale: "În urma articolelor apărute astăzi în mai multe publicații despre situația de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Arsuri, Primăria Sectorului 1 comunică următoarele:- Secția ATI  de la Spitalul de Arsuri a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, iar redeschiderea acesteia se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeași instituție;- Deși responsabilitatea repunerii în funcțiune a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri revenea în exclusivitate Ministerului Sănătății, Primăria Sectorului 1 s-a angajat să preia și să finanțeze lucrările, dar numai în condițiile în care acestea erau făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale competente;- Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, comunica la data de 2 august 2016 lista de lucrări ce trebuie executate la secția ATI, după cum urmează: montarea de aer condiționat tip stație centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereți, plafoane, pardoseli), reabilitarea rețelei electrice la necesitățile compartimentului de ATI, montarea ușilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane și dotarea cu stație centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI (atașat găsiți documentul numărul 1);- Din informările primite de la Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 (autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secției ATI) rezultă că la 22 august 2016 Spitalul de Arsuri comunica faptul că rezultatele analizelor la pereți sunt conforme microbiologic (atașat regăsiți documentul numărul 2);- Fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, trimite la 25 august 2016 acceptul pentru propunerile de lucrări (regăsiți atașat documentul numărul 3);- Menționăm că analizele realizate de către Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrării)  au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza începerii și derulării lucrărilor. Mai mult, Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare în lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenta unor alte analize medicale făcute la pereții din interiorul secției ATI.În concluzie, la finalizarea lucrărilor la Secția ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de către Primăria Sectorului 1, prin Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice, o notificare către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai această instituție are atribuții în redeschiderea sau nu, a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri," anunta Primaria Sectorului 1 intr-un comunicat.

 

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii, a transmis, in urma anchetei publicate astazi de Tolontan, ca ministerul a solicitat, in discutiile cu primaria sectorului 1, igienzarea intregului spatiu al acestei sectii, pentru preventia infectiilor nosocomiale. Fostul ministru concluzioneaza ca primarul Dan Tudorache (PSD) pare sa fi fost concentrat "mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care și-o asumase în mod lăudabil/lăudat și cât se poate de public."

 

Ministrul afirma ca intre Ministerul Sănătății Și Primăria Sectorului 1 București au avut loc întâlniri și o corespondență relevantă.

 

"Astfel, conform adresei Nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, inregistrata la MInisterul Sănătății cu Nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu:

 

1. decopertarea pereţilor şi a pardoselii şi curăţarea tavanelor;

 

2. IGIENIZAREA ÎNTREGULUI SPAȚIU ASTFEL ÎNCÂT SĂ SE OBȚINĂ GARANȚII MAJORE PENTRU DESFĂȘURAREA UNUI ACT MEDICAL DE CALITATE ȘI PENTRU PREVENȚIA INFECȚIILOR NOSOCOMIALE;

 

3. realizarea unui tavan fals în care să fie mascate reţelele de instalaţii, inclusiv cele de gaze medicale;

 

4. verificarea reţelei electrice şi refacerea ei acolo unde este neconformă, montarea de lămpi etanşe încastrate în tavaul fals;

 

5. realizarea unui sistem de ventilaţii pentru saloane respectându-se ordinul Nr. 1500/2009;

 

6. montarea de uşi etanşe la blocul operator şi asigurarea unui sistem HVAC funcţional conform normativelor în vigoare pentru astfel de spaţii;

 

7. refacerea finisajelor cu utilizarea de finisaje interioare cu acreditări pentru astfel de spaţii medicale, realizarea de saloane cu un singur pat, nu mai mult de 5 saloane (caci spatiul alocat nu permitea) cu uşi cu geam pentru a permite supraveghera facilă a pacientului...", a transmis Vlad Voiculescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22