Secția pentru procurori din CSM critică modificarea codurilor penale prin OUG

Laurentiu Gheorghe | 28.03.2019

Modificarea codurilor penale prin ordonanță de urgență nu se justifică, atenționează secția de procurori din CSM, mai ales fără evalurea efectelor și consultarea magistraților.

Pe aceeași temă

Comunicatul Secției pentru procurori vine în contextul în care sunt informații că se dorește ca mâine să se pună în discuție în ședința de guvern proiectul elaborat de Tudorel Toader.

„Sectia subliniaza ca adoptarea pe aceasta cale a unor astfel de modificari, fara o evaluare corespunzatoare a impactului si fara o consultare efectiva a magistratilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni si asupra previzibilitatii normelor legale de care trebuie sa beneficieze in primul rand cetatenii”, scriu magistrați în comunicatul de presă.

Sectia pentru procurori din CSM solicita continuarea procedurilor parlamentare incepute in anul 2018 privind modificarea Codurilor Penale, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care sa implice efectiv sistemul judiciar.

Experții pe justiție ai Comisiei Europene au transmis miercuri echipei de experți trimiși de guvernul României într-o discuție la Bruxelles că proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor Penale ”nu e ok”, scrie G4Media.ro citând surse politice. Mai mult, experții Comisiei Europene au înțeles că guvernul Dăncilă a vrut „un acord de principiu” și au refuzat să-și dea acordul pe aceste modificări, potrivit surselor citate.

Reprezentanții guvernului Dăncilă le-au transmis însă experților Comisiei că nu au timp, guvernul se grăbește să adopte modificarea Codurilor penale și au insistat pentru un acord. Mai mult, delegația română le-a transmis experților europeni că modificările ar avea girul Curții Constituționale, așa că nu ar mai fi nevoie de verificări amănunțite.

Mai mult, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a avut o discuție telefonică în cursul zilei de joi cu premierul Viorica Dăncilă pe tema justiției, potrivit surselor citate, în condițiile în care liderii PSD au dat toate semnalele că vor ca proiectele de OUG să fie adoptate cât mai rapid de guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22