Secții și spitale indisponibilizate din cauza inconștienței celor care nu respectă autoizolarea

Redactia | 13.03.2020

Iresponsabilitatea celor care nu respectă condițiile autoizolării are efecte dezastruoase asupra celorlalți, contribuie la răspândirea virusului și, în unele cazuri, indisponibilizează secții sau spitale.

Pe aceeași temă

UPDATE - Ultimul pe lista iresponsabilității este parlamentul PNL Vergiliu Chițac, care a băgat guvernul și conducerea PNL în izolare.

Tânăra de 26 de ani din Hunedoara care a revenit în România din Veneto, zonă roșie din Italia, a încălcat toate regulile posibile în materie de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului. În cazul ei, testul pentru noul coronavirus a ieșit pozitiv, iar autoritățile i-au făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Femeia de 26 de ani din judeţul Hunedoara, din Petroșani, a fost confirmată marți cu coronavirus și fusese amendată cu câteva zile înainte, cu 10.000 de lei, pentru că nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu, deşi i se comunicase că trebuie să rămână acasă după ce s-a întors din Italia, din zona Veneto, pe martie. Ea s-a ales și cu dosar penal după ce s-a plimbat liberă aproape o săptămână, ajungând și în două spitale, unde nu a spus că a venit dintr-o zonă roșie din Italia. Secţia Neurologie a Spitalului Petroşani a fost închisă pentru dezinfecţie, iar 50 de cadre medicale, inclusiv de la Ambulanţă şi de la o clinică privată din Hunedoara, sunt izolate la domiciliu. Tot atâtea cadre medicale indisponibilizate, care nu vor mai putea să intervină în sprijinul semenilor în plină criză din cauza inconștienței și iresponsabilității.

 • Din clipa în care s-a întors în țară, pe 1 martie, a refuzat să stea în autoizolare

 • Când a început să se simtă rău a fost la două spitale, din Petroșani și Hunedoara

 • Le-a ascuns medicilor că vine dintr-o zonă cu epidemie de coronavirus

 • Când a început să se simtă rău, a fost la două spitale – cel din Petroșani și cel din Hunedoara. Însă le-a ascuns medicilor până în ultimul moment că a fost într-o zonă cu epidemide de coronavirus.

 • Secția de Neurologie a Spitalului Petroșani, acolo unde a ajuns tânăra prima dată, a fost închisă pentru dezinfecție, iar 50 de cadre medicale, inclusiv de la Ambulanță și de la o clinică privată din Hunedoara, sunt izolate la domiciliu.

Un asistent șef de la spitalul din Constanța a fost diagnosticat cu virusul originar din China. Însă până să fie internat, omul a bătut jumătate de țară. Fără să știe că este purtător de coronavirus, bărbatul în vârstă de 52 de ani a plecat tocmai la Piatra Neamț, împreună cu fiica sa, care este din Ilfov. A însoțit-o acolo la un concurs de dans. Prefectul din Constanța a anunțat autoritățile din Neamț și Ilfov, pentru a începe anchete epidemiologice și în acest caz.

Doi suspecți de coronavirus din Vâlcea au ieșit în evidență. Un bărbat din comuna Laloșu, care ar fi trebuit să stea în izolare, a încălcat interdicția – a plecat spre primărie, pentru o adeverință. A fost observant, însă, de un vecin, care i-a reproșat că nu stă în casă, după care a început să-l lovească. Ambii s-au ales cu un dosar penal. La fel și un bărbat din Râmnicu Vâlcea care nu doar că n-a respectat autoizolarea, ci s-a urcat la volan după ce a băut și a provocat un accident.

Patru din cele cinci cazuri înregistrate în ultimele ore au legătură cu polițistul pensionar internat la Gerota, care a fost cu prietena în Israel și care a ascuns acest lucru.

Caz 61 - Bărbat, 53 ani, contact ( coleg birou) cu un membru din familia pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota, polițistul pensionar.

Caz 62 - Femeie, 48 ani, contact, membru familie caz 61

Caz 63 - Tânăra, 22 ani, contact, membru familie cu cazul 61

Caz 64 - Tânăr, 23 ani, contact familie cu cazul 61.

Fiul acestuia, și el infectat, este angajat la SRI, instituție unde a mai fost contaminat un coleg său.

Astfel, polițistul a transmis virusul:

 • propriei familii

  • fiului,

  • norei însărcinate,

  • nepotului de trei ani

 • a băgat în carantină spitalul cu regim special al MAI, tot atâtea cadre medicale indisponibilizate care nu vor mai putea acorda asistență medicaă în vreme de criză, unde s-a internat fără să spună, că a fost în excursie în Israel, o țară afectată de Covid-19. El a recunoscut abia după ce a fost depistat cu coronavirus, iar din acest motiv s-a ales cu dosar penal

 • medicul gastroenterolog care l-a tratat pe polițist, care s-a internat pentru probleme ale aparatului digestiv.

De asemenea, prietena de 35 de ani care l-a însoțit pe polițist în Israel a determinat închiderea serviciului de evidență a populației din Primăria Capitalei, unde lucrează 70 de oameni, trimiși în izolare la domiciliu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22