Ședința coaliției de guvernare în care a fost discutată din nou tema certificatului electronic Covid

Redactia | 23.12.2021

Ședința coaliției de guvernare în care a fost discutată din nou tema certificatului electronic COVID-19 s-a încheiat fără o decizie.

Pe aceeași temă

Discuțiile au fost amânate de liderii coaliției până săptămâna viitoare, au precizat surse participante pentru Digi24.ro.

Nu este clar dacă va exista în cele din urmă un proiect de lege. „Deocamdată se caută o soluție juridică”, spun sursele citate.

 Deși, miercuri, liderii politici, în frunte cu Marcel Ciolacu, dădeau asigurări că legea certificatului COVID-19 va fi adoptată până la finalul anului, șansele ca acest lucru să se întâmple scad. Totul, după o întâlnire pe care liderii PSD, PNL și UDMR au avut-o, miercuri seara, cu președintele Klaus Iohannis, întâlnire la care s-a decis renunțarea la obligativitatea prezentării certificatului electronic la locul de muncă.

 Surse politice susțin că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cel care și-a asumat proiectul inițial, nu este de acord cu varianta convenită cu șeful statului. De altfel, în ședința de joi a coaliției, Rafila a avertizat că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a pregăti valul 5.

 Anterior ședinței, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă” și că ministrul Rafila ar fi de acord să „nu fie încălcată Constituția”. De asemenea, Ciolacu a mai spus că dacă proiectul „nu aduce nimic nou”, nu are rost să mai fie făcut. Eliminarea prevederii privind obligativitatea certificatului la locul de muncă golește de conținut legea propusă de ministrul Rafila.

 Liderii coaliției au invocat motive de neconstituționalitate, însă pasul în spate are legătură și cu presiunea publică. Totuși, întrebat joi dacă noile schimbări au legătură cu protestele AUR, președintele PNL Florin Cîțu a declarat că acele proteste „chiar nu au contat și nu au niciun impact”.

 În acest moment sunt în vigoare mai multe restricții care obligă la prezentarea certificatului verde în unele centre comerciale sau instituții. La locul de muncă este interzis doar accesul vizitatorilor care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22