Ședință de Guvern, joi dimineață: Prelungirea termenului de înscrie al alegătorilor din străinătate

Laurentiu Gheorghe | 12.09.2019

În ședința de Guvern, ar putea fi adoptate OUG pentru prelungirea termenului până la care se pot înregistra alegătorii din străinătate și pentru deblocarea plății salariilor din ministerele fără miniștri.

Pe aceeași temă

Joi dimineață, începând cu ora 10.00, la Palatul Victoria va avea loc o ședință de guvern în care ar putea fi adoptate o ordonanță de urgență pentru prelungirea termenului de înregistrare a alegătorilor din străinătate până duminică, dar și o OUG care să permită secretarilor generali din ministere să semneze state de plată și facturi, pentru a rezolva problema salariilor din ministerele fără miniștri.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat într-o postare pe Facebook că are în vedere adoptarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se prelungește până pe data de 15 septembrie 2019.

„Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor”, a spus Dăncilă.

Termenul pentru înregistrarea alegătorilor din străinătate trebuia să expire miercuri noapte, dar portalul a rămas deschis pentru înscrieri. Potrivit datelor de pe www.votstrainatate.ro, până miercuri seară s-au primit peste 34.000 de cereri pentru votul la o secţie de votare şi peste 36.000 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

De asemenea, Executivul ar putea adopta, în ședința de joi, o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată și facturi, au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.

Aproape 4.200 de angajați din Ministerul Mediului și agențiile care țin de această instituție, precum și aproximativ 200 de angajați de la Energie nu și-au primit, marți, salariile. Potrivit surselor Mediafax, situația a apărut în urma demisiei celor doi miniștri.

Referitor la subiect, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, miercuri, la Parlament, că se va găsi o soluție pentru ca angajații de la Mediu și Energie să primească salariile. Aceeași problemă ar putea apărea la Interne, Budăi afirmând: „Trebuie găsită o soluție”.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi se mai află un proiect de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri, un proiect de OUG privind stabilirea cadrului instituţional de acţiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României, dar și o serie de proiecte de HG, printre care și Hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru finanţarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22