Ședință decisivă a coaliției pentru a stabili procentul final de majorare a pensiilor

L. G. | 21.11.2022

Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc luni, 21 noiembrie, de la ora 18.00, într-o ședință unde principalul subiect de discuție va fi procentul cu care vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie 2023.

Pe aceeași temă

Conform surselor citate, liberalii vor merge la negocieri cu propunerea de majorare a pensiilor cu 15% în mod unitar, deși săptămâna trecută într-o ședință a PNL, Nicolae Ciucă i-a anunțat pe liderii partidului că a discutat cu Marcel Ciolacu despre un procent de 6,2%. De altfel, liderul PSD a declarat încă de săptămâna trecută că nu este de acord cu procentul de 15%.

„Eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea la fel punctul de pensie. Nu ştiu dacă va fi 6, va fi 12. Cert este că trebuie să oprim anumite sume, pe care să le direcţionăm categoriilor defavorizate, pentru că aşa e nu numai creştineşte, aşa se face în orice economie”, a declarat Marcel Ciolacu joi, 17 noiembrie.

„În acest moment, ne aşezăm la masă şi vom lua decizia. Cu certitudine, anvelopa nominală va fi cât să cuprindă o mărire la toată lumea de 15% la pensie. Iertaţi-mă nu pot să fiu de acord să măresc la fel pensia de 1.200 lei cu o pensie specială de peste 20.000 lei. Nu pot să fiu de acord ca unul să ia 180 lei şi altcineva să ia, în aceste momente 2.000 lei. Este total incorect. Şi atunci în această anvelopă şi se vor menţine voucherele, tot pachetul social de anul acesta va fi menţinut şi anul viitor”, a mai notat Ciolacu.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni, la Senat, că liberalii au suficiente argumente să se ajungă în coaliţie la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional, ea precizând că nu se pune problema de o mărire doar cu 6,1%.

”Nu există ton conflictual nici în coaliţie nici în PNL, dar există preocupări, pentru că ne dorim ca totul să iasă conform obiectivelor pe care ni le-am fixat”, a spus Alina Gorghiu, precizând că ”este prima dată după 30 de ani când alocăm acest procent extraordinar de mare pentru investițiilor publice în economie”.

Despre salariul minm pe economie, Gorghiu a spus că ”a fost alt subiect în BPN al PNL”.

”Ne-a informat premierul că a avut discuţia cu sindicatele, urmează săptămâna aceasta să aibă discuţia cu patronatele. Ne dorim o mărire a salariului minim brut pe economie, sunt peste 2,2 milioane de angajaţi care sunt sub acest salariu pe care îl doresc sindicatele. Dânşii au spus 3.000, vedem ce spun şi patronatele, în această săptămână, în aşa fel încât la finalul săptămânii să ajungem să avem şi sindicatele mulţumite dar să avem şi un mediu de afaceri care să susţină această propunere”, a mai declarat senatorul PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22