Șefa CSM: Rapoartele GRECO conțin erori factuale evidente. Vom face o analiză aprofundată

Laurentiu Gheorghe | 10.07.2019

După comunicatul PSD, în care se spune că opiniile magistraților diferă față de recomandările GRECO și că social-democrații nu mai vor sa audă de justiție, președintele CSM, Lia Savonea, vrea independență.

Pe aceeași temă

Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cunoscută pentru luările de poziție aproape identice cu cele ale coaliției PSD-ALDE, vine cu un mesaj după comunicatul PSD, răspuns la solicitarea președintelui Iohannis ca Guvernul să-și asume îndeplinirea recomandarilor din rapoartele GRECO.

Președinte CSM anunță că va face o analiză a rapoartelor GRECO care abundă de erori factuale evidente. De asemenea, ea cere ca președintele să nu mai vorbească despre justiție și să respecte independența magistraților.

Din comunicatul transmis presei rezultă că Lia Savonea este deranjată doar de cei care critică atitudinea duplicitară a Consiliului Superior al Magistraturii și a deciziilor stupefiante ale Curții Constituționale, pentru că în timpul asaltului PSD-ALDE asupra justiției nu a avut nimic de comentat.

Acest apel la calm din partea Liei Savonea vine după ce a atacat-o dur pe ministrul Justiției, Ana Birchall, pe procurorul general, pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, și pe toți membrii CSM care nu au fost numiți pe posturi de PSD-ALDE.

Dar iată comunicatul Liei Savonea în numele CSM:

„Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică.

Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii.

Reiterez, pe această cale, nevoia unei dezbateri profunde şi nu doar de suprafaţă, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, aşa cum a făcut-o şi cu prilejul publicării altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Veneţia sau raportul MCV, şi prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente.

O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene.

Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate.

În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc să atrag atenţia, pe această cale, asupra riscului îndepărtării de la dezideratul respectării independenţei justiţiei pe care, desi o parte însemnată a scenei publice îl clamează, ajunge să fie disonantă cu înseşi principiile pe care le afirmă. Totodată, problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie", precizează judecătoarea Lia Savonea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22