Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, s-a întâlnit cu șeful ANAF și ministrul Justiției

L. G. | 18.10.2022

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, s-a întâlnit marți, marţi, cu şeful Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, pentru colaborare în eradicarea marii evaziuni fiscale rezultată din neplata TVA.

Pe aceeași temă

„Partea de legislaţie este gestionată de Ministerul de Finanţe, dar eu şi colegii mei din ANAF avem o mare, mare problemă pe partea de colectare a TVA. Ştiţi că există un gap foarte mare de TVA în România şi ăsta este unul din punctele, din impozitele în care noi vom acţiona foarte ferm şi acuma, dar şi anul viitor. Unul din elementele pe care vom direcţiona analiza de risc anul viitor va fi tocmai partea de TVA”, a afirmat Lucian Heiuş marţi, la o conferinţă organizată de Curs de Guvernare.

„De exemplu, tranzacţiile transfrontaliere de peste 10 milioane de euro pe evaziunea pe TVA - este deja de competenţa lor şi ne întâlnim pentru a găsi mecanisme ca să colaborăm pentru a opri această evaziune pe TVA”, a adăugat preşedintele ANAF.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, căreia i-a transmis că vor fi făcute toate demersurile necesare bunei funcţionări a Parchetului European la nivel naţional.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Kovesi a mulţumit pentru măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat.

Cei doi oficiali au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă nouă posturi din schema naţională sunt vacante, procurorul-şef european apreciind menţinerea statu quo-ului legislativ care reglementează Poliţia judiciară pusă la dispoziţia EPPO.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 de înfiinţare a EPPO, stadiul legii de transpunere a Directivei 1937/2019 privind avertizorii de integritate şi modificarea normelor naţionale care transpun complet Directiva 1371/2017 privind protecţia intereselor financiare ale UE.

„Am susţinut şi vom susţine în continuare Parchetul European şi vom face toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE prin care se urmăreşte consolidarea acestei instituţii şi extinderea competenţelor, inclusiv în ceea ce priveşte nerespectarea sancţiunilor UE", a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22