Sefa ITM Timis, condamnata la trei ani si jumatate cu executare in dosarul "Bani pentru partid"

Fara Autor | 21.12.2011

Şefa ITM Timiş, Cornelia Corescu a fost condamnată, miercuri, de Tribunalul Timiş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Fostul secretar executiv PDL, Vasile Medeşan, a primit doi ani de închisoare cu executare.  

Pe aceeași temă

Şefa ITM Timiş, Cornelia Corescu a fost condamnată, miercuri, de Tribunalul Timiş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Fostul secretar executiv PDL, Vasile Medeşan, a primit doi ani de închisoare cu executare.
 
Cei doi membri influenţi ai partidului aflat la guvernare sunt acuzaţi că au intervenit în favoarea mai multor membri de partid care erau certaţi cu legea şi în schimbul unor donaţii pentru filiala judeţeană, cei doi inculpaţi au acceptat să încalce legea, informează Hotnews.
 
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş a spus că decizia poate fi atacată în termen de zece zile de la pronunţare.
 
Cornelia Corescu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi două fapte de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă, iar Vasile Medeşan, pentru trafic de influenţă.
 
 
"Bani pentru partid"
 
Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, şi fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medeşan, arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, au fost predați justiţiei, la începutul lunii octombrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Timişoara, după ce au cerut unui membru de partid să depună 10.000 de lei drept donaţie pentru partid, ca să nu amendeze firma acestuia.
 
Șefa ITM Timiş a fost reţinută de procurori pe 15 septembrie, în urma denunţului făcut de patronul unei mici firme de construcţii, Aurel Grindiş. Acesta a fost şantajat de Corescu şi de colegul ei de partid, Vasile Medeşan, secretar executiv al PDL Timiş. 
 
Mai precis, firma lui Grindiş, „Relu & Andreea Construct" din comuna Variaş, câştigase un contract în urma căruia trebuie să reabiliteze un important hotel din Timişoara, care este deţinut de dinamovistul Cristi Borcea. În momentul în care au venit în control mai mulţi inspectori ITM, aceştia au găsit în hotel mai multe persoane care nu aveau contract de muncă, dar cu toate acestea lucrau de zor la reamenajarea hotelului. 
 
Inspectorii ITM l-au amendat pe Grindiş cu 5.000 de lei şi i-au întocmit dosar penal. Medeşan a fost cel care i-a propus lui Grindiş donaţia de 10.000 de lei, care ar fi dus la anularea dosarului penal şi a sancţiunii financiare, respectiv la eliberarea unui simplu avertisment scris. Conform unei înregistrări audio realizate de DNA, Grindiş a încercat să îi explice lui Medeşan că nu are de unde să facă rost de 10.000 de lei, mai ales că firma lui a avut un asemenea profit într-un an întreg de activitate. Acesta a virat în conturile PDL Timiş doar 1.000 de lei. 
 
Nemulţumită de faptul că Grindiş a fost ,,neascultător", şefa ITM a falsificat actele de control la firma acestuia, astfel încât patronul s-a ales cu o amendă de 16.000 de lei pe care i s-a dat posibilitatea să o conteste retroactiv în speranţa că acesta se va speria şi va face donaţia negociată pentru PDL. 
 
Interceptările convorbirilor telefonice anexate la dosarul procurorilor arată că intermediarul „taxelor de protecţie" pentru partid era Vasile Medeşan, secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat şi el în libertate. Medeşan este cel care i-a sugerat patronului firmei că-şi poate achita obligaţia şi în rate, cu condiţia ca, la final, să prezinte chitanţele. „După ce bagi banii trebuie să prezinţi chitanţa. Să nu o pierzi", i-ar fi spus Medeşan lui Grindiş, se arată în referatul de arestare. 
 
Aurel Grindiş a păstrat chitanţa cu seria PDL, nr. 0001232 din 28 iulie, precum şi fişa de donaţie, din care reiese achitarea sumei de 1.000 de lei către PDL Timiş. Dar suma era prea mică. „Taxa" fusese negociată la 10.000 de lei (2.200 de euro). Presimţind că ar putea avea probleme penale, Cornelia Corescu i-a returnat cei 1.000 de lei lui Grindiş din proprii bani.
 
Pe fondul unor discuţii ulterioare, mai arătau procurorii, Corescu a condiţionat renunţarea la sancţiunile aplicate, de depunerea de către denunţător a întregii sume de bani pretinse iniţial. În acest context, femeia a dispus înregistrarea, în evidenţele instituţiei, a unei contestaţii antedatate, în vederea anulării procesului-verbal care atrăgea aplicarea sancţiunii.
 
Contestaţia antedatată a fost făcută astfel încât să apară ca fiind formulată de denunţător, în termen legal. Cu toate acestea, remiterea întregii sume de bani pretinse de inculpată nu a mai avut loc, mai arătau anchetatorii.
 
În 16 septembrie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar în 22 septembrie, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile şi a inculpatului Medeşan Vasile.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.
 
Secretarul executiv al PDL Timiş Vasile Medeşan s-a autosuspendat din partid după ce a fost declanşată cercetarea sa sub acuzaţia de trafic de influenţă.
 
Şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu, a cerut, la acea vreme, magistraţilor Curţii de Apel Timişoara, să fie cercetată în libertate deoarece nu reprezintă pericol public şi doreşte să se întoarcă la familie şi "la persoanele nevoiaşe" de care se ocupă.
 
Surse din PDL Timiş declarau, în 15 septembrie, că denunţătorul în cazul şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, este Aurel Grindiş, secretar executiv al PDL Variaş, care este asociat la o firmă de construcţii - SC "Relu şi Andreea" SRL.
 
Sursele citate afirmau că în evidenţele PDL Timiş există "o donaţie derizorie" de 1.000 de lei, făcută de Aurel Grindiş către partid.
 
Preşedintele PDL, Emil Boc, a solicitat o investigaţie internă a situaţiei de la filiala Timiş, concluziile urmând să fie publicate, se arăta într-un comunicat al partidului legat de cazul şefului ITM Timiş, democrat-liberalii afirmându-şi încrederea într-o atitudine corectă a justiţiei.
 
"Considerăm că modul în care acţionează astăzi justiţia, fără să ţină cont de apartenenţa politică a persoanelor pe care le cercetează, reprezintă o cucerire importantă a statului nostru de drept. Reamintim tuturor cetăţenilor români că această atitudine corectă a justiţiei nu era de imaginat în timpul regimului Năstase şi, cu atât mai puţin, ar putea fi de imaginat într-un regim care ar avea la conducere tandemul Ponta-Antonescu", se arăta în comunicatul PDL.
 
Sursa menţiona că preşedintele PDL a solicitat structurilor interne abilitate o investigaţie a situaţiei de la filiala Timiş.
 
Cornelia Corescu era membru în Biroul Politic Judeţean al PDL Timiş şi conducea de şapte ani Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. În 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, însă a pierdut alegerile.
 
Corescu a fost suspendată din partid pe durata derulării anchetei în dosarul în care a fost arestată pentru fapte de corupţie.
 
În septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Păcuraru a destituit-o din funcţie pe Cornelia Corescu pe motiv că a prejudiciat imaginea ITM Timiş. Corescu a fost contestată atât de directorul adjunct al instituţiei, cât şi de angajaţi, fiind acuzată de o atitudine necorespunzătoare şi netransparentă cu aceştia. Mai mult, ITM Timiş a trebuit să plătească mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afară din ITM, dar angajata a câştigat procesul.
 
Paul Păcuraru declara la acea vreme că la Ministerul Muncii există câteva dosare cu reclamaţii, decizii, contestări de decizii în cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus "un prejudiciu de imagine unei instituţii care lucrează cu mii de oameni, de angajatori, cu public cât se poate de larg", prin "scandalul permanent" de la ITM Timiş.
 
Cornelia Corescu a contestat în instanţă decizia de demitere şi a câştigat, revenind, în 2009, la şefia ITM Timiş
 
În 2010, ea anunţa că urma să fie numită secretar de stat în Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Şeitan, însă decizia de numire nu a fost semnată de premierul Emil Boc.
 
După declanşarea acţiunii penale împotriva sa, Cornelia Corescu şi-a înaintat demisia din funcţia de şef al ITM Timiş.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22