Şefa TVR va fi audiată la Parlament în legătură cu nedifuzarea interviului cu Cioloş

E.b. | 28.11.2016

Irina Radu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a declarat cava fi audiată luni, la Parlament, în legătură cu nedifuzarea interviului cu premierull Dacian Cioloş în emisiunea ”Viaţa satului” de duminică, conform News.ro

Pe aceeași temă

 

 

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a declarat că solicitarea a venit din partea mai multor membri ai comisiei. "Irina Radu a fost chemată astăzi la comisia de cultură, pe subiectul interviului de la «Viaţa Satului»”, a spus el, conform News.ro.

 

”Prin interzicerea înregistrării cu Dacian Cioloş, TVR îşi confirmă statutul de televiziune de casă a PSD. Fără nicio legătură cu campania electorală care se desfăşoară în aceste zile, înregistrarea cu premierul României avea ca subiect teme de larg interes pentru agricultori şi fermieri. Să ne amintim că Dragnea a scos TVR de pe lista instituţilor finanţate de la bugetul de stat tocmai pentru a fi mai uşor controlată de către PSD. Astăzi voi sesiza CNA pentru acest veritabil act de cenzură, act nepermis într-o democraţie europeană”, a anunţat Gigel Ştirbu, luni, pe pagina lui de Facebook. 

 

Deputatul Marton Arpad, vicepreşedinte al Comisiei de cultură, a precizat, că este vorba despre "o problemă de interpretare a legii privind prezenţa premierului la TVR", conform News,ro.

 

Cioloş, imaginea unuia dintre partidele politice

 

Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii ”Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.

 

”Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului»”, s-a arătat într-un comunicat transmis de televiziunea publică.

 

Motivele acestei decizii sunt faptul că prim-ministrul este imaginea campaniei unui partid, dar şi că în interviu nu există ştiri ”la zi” şi că Dacian Cioloş a participat recent la o emisiune a TVR.

 

”Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie - şi ar fi incorect; imaginea lui apare atât pe afişele cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR. Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există ştiri la zi sau comunicări importante şi urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adaugăm că premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare”, au mai transmis reprezentanţii Televiziunii Române.

 

Reprogramare

 

Conducerea TVR susţinea că emisiunile electorale la TVR se desfăşoară pe spaţii bine definite, respectând toate legile şi regulile de desfăşurare - Legea nr. 208 din 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi Decizia nr. 592 a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Spaţiile destinate partidelor au fost anunţate din timp, împărţirea timpilor de antenă fiind discutată cu acestea iar ordinea a fost trasă la sorţi şi comunicată.

Faptul că anunţă această reprogramare, ”nu face decât să confirme că a fost o decizie luată după analizarea tuturor aspectelor şi pe care ne-o asumăm în primul rând în faţa publicului nostru”.

 

”Ne manifestăm disponibilitatea de a difuza emisiunea pe TVR+ (în mediul online) înaintea difuzării pe TVR 1. Tot în scopul echilibrului dorit, vom propune PNL (partid care este asociat şi reprezentat de imaginea premierului Cioloş) să folosească spaţiul electoral care i se cuvine prin distribuţia mai sus amintită, şi pentru a difuza interviul premierului, sau părţi considerate importante din acesta”, a mai transmis televiziunea.

 

Echipa premierului a fost anunţată abia sâmbătă seara 

 

Guvernul nu a comentat oficial decizia editorială a TVR, dar surse oficiale au explicatcă echipa premierului a fost anunţată abia sâmbătă seara despre aceasta, în condiţiile în care emisiunea a fost înregistrată miercuri şi anunţată de TVR că va fi difuzată duminică, conform News.ro.

 

Sursele citate au precizat, la rândul lor, că în emisiune au fost discutate strict probleme din domeniul agricol.

 

Aceleaşi surse au explicat că propunerea TVR de a difuza această emisiune pe un spaţiu electoral va fi refuzată categoric.

 

Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, a transmis, duminică seară, o scrisoare deschisă Irinei Radu, în care cere lămurirea de către Comisia de Etică a tuturor circumstanţelor care au dus la nedifuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş, în cadrul emisiunii ”Viaţa Satului”, şi urgentarea procedurii de evaluare a managerilor, care este blocată de mai bine de un an.

 

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat, duminică, pe Facebook, la decizia televiziunii publice de a amâna difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş, ea precizând că ”dublul standard al TVR are o motivaţie privată, potrivit gurilor rele din TVR, şi anume că unuia dintre şefii obişnuiţi cu sinecuri nu i-a fost aprobată candidatura la un post mult râvnit de Consul General”.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22