Sefii Jandarmeriei justifica reprimarea violenta a manifestatiei: protestatarii sunt vinovati

Redactia | 11.08.2018

Reprezentantii Jandarmeriei explica interventiile violente de la protestele de vineri seara, din Piata Victoriei, in urma carora sute de oameni au necesitat ingrijiri medicale. Seful Jandarmeriei a spus ca ordinul de interventie in forta a fost dat de prefectul Capitalei la ora 23.15.

Pe aceeași temă

 

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au susținut sâmbătă dimineață, într-o conferință de presă, că intervenția de ieri reprezintă ”violența legitimă a statului” și că a fost perfect justificată din cauză că cei din Piața Victoriei au fost avertizați și li s-a spus că trebuie să plece. Șefii din Jandarmerie au spus că nu s-a putut interveni pentru extracția provocatorilor pentru că nu era spațiu și ar fi fost o acțiune riscantă. Intrebati de demisie, acestia au raspuns: Demisii? De ce demisii?

 

LIVE TEXT
 

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane:


- Vreau sa le multumesc cetatenilor care i-au aparat pe jandarmii batuti. Am vazut aseara protestatari care au facut cordon in jurul lor si i-au protejat cu propriul corp. Au fost 455 de raniti.

- Printre persoanele ranite se numara si 55 de jandarmi.

- Jandarmii au avut tunuri de apa si alte mijloace. Interventia noastra de la ora 15.00 a fost pe deplin justificata. S-a incercat blocarea circulatiei fara niciun motiv.

- Jandarmeria a primit aprobarea de la prefect, la ora 23.00, sa se intervina in forta. Pana la ora 02.00 au fost actiuni de evacuare a pietei. Erau femei si copii si pentru noi a reprezentat o prioritate sa ii aparam.

- Sunt 8 dosare penale.

Ordinul de intervenție a fost dat de prefectul Capitalei la ora 23.15

- 33 de persoane au fost duse la secție, vorbim de opt dosare penale deschise până la această oră

- o singură armă a fost sustrasă, de la colega noastră care a fost pusă la pământ și bătută cu bestialitate

- jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și dea și propria viață pentru a-i apăra

- au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.000, această situație este una preliminară


- Au fost vehiculate ca s-au sustras de la jandarmi mai multe arme. A fost extrasa o singura arma de la colega noastra care a fost batuta.

- Am vazut foarte multe titluri care insinuau ca jandarmii si-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Va spun ca jandarmii nu isi abandoneaza camarazii, sunt chiar dispusi sa ii apere cu propria viata.



Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti:

- Au fost aplicate 23 sanctiuni contraventionale, valoare totala de 17.000 lei.

-Pe retelele de socializare se anunta si pentru aceasta seara proteste si exista mesaje care indeamna la violenta. Vreau ca oamenii sa fie receptivi la ce transmitem noi.

- Exista posibilitatea aparitiei persoanelor agresive, care sa incerce deturnarea protestelor.

- Oamenii trebuie sa se delimiteze de ei. Sa lase spatiu de manevra colegilor mei.

- Evitati prezenta copiilor in piata.

- Toata actiunea noastra de aseara a fost supravegeata de un reprezentant al parchetului militar. Ne dorim ca lucrurile sa ramana intr-un registru civilizat.

- Au fost facute speculatii ca au fost folosite excesiv gaze lacrimogene. Interventia in forta este ultima solutie la care apelam. Am avut prezente in piata echipe de dialog, care au purtat discutii cu cei prezenti. In momentul in care s-au rupt cordoanele de jandarmi, s-au folosit astfel de materiale.

- Pentru ca nu s-a renuntat nici dupa folosirea gazelor lacrimogene, s-a intervenit in forta la ora 23.00.

- S-a intervenit gradual, pentru extragerea persoanelor violente din multime.

- Am avut situatii cand persoanele violente au lovit oamenii pasnici si i-au folosit ca scuturi in fata jandarmilor. Au fost grupuri foarte bine pregatite si organizate.

- Explicatia pentru aruncarea gazelor lacrimogene in multime In primele faze, oamenii obisnuiti nu ne-au creat spatiul necesar pentru a ajunge la persoanele violente. Daca erau mai receptivi si nu ar fi avut o atitutine ostila lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi.

 

Folosirea forței este ultima soluție, am avut echipe de dialog cu oameni pregătiți care au discutat cu oamenii de acolo, le-au explicat cum trebuie să se desfășoare această activitate publică. Pe tot parcursul zilei cei prezenți au fost atenționați la ce se expun dacă rămân.

- cei care au ales să rămână și-au asumat conștient sau inconștient aceste lucruri

- De ce nu au ridicat provocatorii: extracția presupune anumite riscuri. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanți. Riscurile erau foarte mari. Aveau o anumită dinamică a grupului, erau bine organizați.

Spre deosebire de februarie 2017, în primele faze, oamenii obișnuiți nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, dacă ar fi fost mai receptivi la ceea ce am spus, dacă nu ar fi avut o atitudine provocatoare la adresa forțelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple. În 2017 au făcut un pas în spate, au creat un spațiu.

 

Planul pentru viitoarele proteste

 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache , "Se anunță și pe această seară asemenea proteste însoțite de mesaje care incită la violență. Continuăm să îi avertizăm pe cei care participă la aceste proteste să fie atenți la avertismentele noastre pentru că se expun unor riscuri. Există posibilitatea apariției unor  noi scene violente". Enache a precizat și că acțiunile Jandarmeriei au fost supravegheate de un reprezentant al Parchetului Militar.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22