Șeful de campanie al lui Barna: Alegerile se pot câștiga din primul tur doar dacă ești Ceaușescu

Dora Vulcan | 01.11.2019

Șeful de campanie al lui Dan Barna spune că Iohannis poate câștiga prezidențialele chiar din primul tur, așa cum a spus Ludovic Orban, doar dacă este ”Nicolae Ceaușescu. la al XIV-lea Congres”.

Pe aceeași temă

„Se poate, doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”, spune Cătălin Drulă într-o postare făcută pe Facebook în care îi atrage atenția liderului PNL, Ludovic Orban, că prin lansarea în spațiul public a unor afirmații de acest tip se situează „la limita fake news-ului”.

Postarea lui Cătălin Drulă

Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind.

Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din NUMĂRUL TOTAL de alegători înscriși pe liste, NU 50%+1 din cei PREZENȚI la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale.

La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIVlea Congres.

Prin urmare, informația că Iohannis poate câștiga din primul tur, spusă de Ludovic Orban astăzi, este la limita fake-news-ului.

Va exista un tur 2!

Miza este dacă acolo va fi Dan Barna și vom avea o competiție pe bune în turul 2. Sau dacă acolo va fi Dăncilă și PSD-ul va primi astfel un colac de salvare.

Fac apel la Ludovic Orban ca șef de campanie al PNL să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2.

De asemenea, îi cer să-și convingă candidatul, pe dl. Iohannis, să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

Românii au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur.

***

Liderul PNL Ludovic Orban a spus joi că președintele Iohannis ar putea câștiga alegerile prezidențiale chiar din primul tur.

„Avem de câștigat o campanie. Bătălia în 2014 a fost o bătălie extrem de grea, ne-am luptat cu poștașii care duceau pliante cu minciuna gogonată că Iohannis taie pensiile, ne-am luptat cu șefii de post care nu ne lăsau să facem campanie și care-i amenințau pe români, ne-am luptat cu toate serviciile deconcentrate, ne-am luptat, practic, cu aproape întreg aparatul de stat și cu toți primarii care ne împiedicau să realizăm campania. Cu toate astea, în 2014, Klaus Iohannis a câștigat alegerile și le-a câștigat fără drept de apel în turul II. Vă cer ca în 2019 să câștigăm alegerile din primul tur, putem fără nicio problemă să câștigăm alegerile încă din primul tur cu un scor la care nu se așteaptă nimeni. Vă garantez că avem această capacitate de a le câștiga chiar la o diferență foarte mare de al doilea clasat, atât datorită faptului că președintele Iohannis este singurul candidat la Președinție care are statura necesară, experiența necesară și capacitatea de a transforma în bine România, cât și datorită organizației extraordinare a PNL de aici și care sunt convins că se va bate cu toată tăria pentru a câștiga alegerile în fiecare localitate”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Președintele PNL s-a aflat la Târgoviște alături de șeful statului, Klaus Iohannis, candidatul liberal la prezidențiale, și de mai mulți lideri ai partidului, între care Robert Sighiartău, Paul Guran, Alina Gorghiu, Rareș Bogdan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22