Șeful DGA o acuză pe Carmen Dan: Ma supraveghea operativ, pe mine și familia mea

Laurentiu Gheorghe | 22.04.2019

Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI, o acuză pe Carmen Dan, ministru de Interne, de manipulare și minciună, pentru a-l îndepărta de la conducerea direcției.

Pe aceeași temă

Într-o scrisoare deschisă, Cătălin Ioniță îi aduce acuzații grave ministrului de Interne, Carmen Dan, inclusiv că ar fi fost supravegheat operativ atât el, cât și familia sa la ordinul ministrului. De asemenea, șeful DGA spune că în ianuarie 2018 a refuzat numirea la conducerea Poliției Române, în ciuda „prezentării mincinoase făcută de ministru când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcției de Inspector General al Politiei Romane”. În acest sens Ioniță prezintă un raport din data 11.01. 2018 în care scrie că nu a fost de acord cu această numire, iar tot acest scandal s-a finalizat cu demiterea guvernului Tudose.

În scrisoare, Ioniță arată că presiunile exercitate asupra sa, în funcția de Inspector General, concretizate prin „nenumărate imixtiuni în activitatea firească a IGPR” au continuat. În plus, șeful DGA spune că el și familia sa au făcut obiectul activităților de supraveghere operativă, dar că cu toate a reclamat acest lucru nu s-a luat nicio măsură.

Despre demisie, acesta arată că a fost silit să scrie un raport chiar înainte de a pleca în delegație la ONU la sediul ONU, pentru ca la întoarcere să afle din mass-media că a demisionat din funcție.

„Odată reîntors la DGA au continuat presiunile vizând schimbarea din functie a unor sefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre amenintarile pe care le-am primit au fost si cele legate de inscenarea unui dosar penal la DNA, prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiata inainte ca orice organism de specialitate sa se pronunte", relatează seful DGA.

Intrebat de Mediafax de ce a decis sa iasa acum public, chestorul principal de Politie Catalin Ionita a declarat: „Sunt un ofiter de onoare si am inteles sa imi fac datoria acolo unde atributiile de serviciu ma obliga sa imi fac datoria, insa lucrurile care s-au acumulat pana in ziua de vineri si care au culminat cu raportul de vineri inseamna mult prea mult. O fac acum pentru ca este implicata institutia. Pentru ca mesajele primite din partea colegilor mei sunt unele de disperare. Rolul e de a proteja etica si integritatea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne. (...) Trebuie sa inceteze minciunile, manipularile si mascarada care se face in minister ".

Catalin Ionita a mai afirmat ca a avut o discutie cu ministrul Carmen Dan zilele trecute. „Am asteptat sa fiu primit la doamna ministru si i-am spus aceste lucruri intr-o discutie tete-a-tete, apoi in sedinta de comanda a intregului minister, in ziua de marti, am spus ca aceste lucruri trebuie sa inceteze, ca sunt un ofiter care am intrat in Academia de Poitie in conditiile in care era o concurenta aceba, ca am avut o cariera impecabila pana in 2018" a mai spus Ionita.

„Doamna ministru a continuat sa prezinte o situatie eronata asupra rezultatelor si activitatii desfasurate in cadrul Directiei Generale Anticoruptie, de colegii mei si am spus ca este necesar sa fie corect informata pentru ca atat masurile preventive, cat si cele de combatere au fost apreciate atat de conducerea ministerului, la ultimul bilant al DGA, cat si de unitatile de parchet. Iar aceste lucruri trebuie sa reprezinte macar o ipoteza care sa insemne ca trebuie sa fim extrem de precauti si de aplicati cand propunem modificari organizatorile asupra DGA", explica Ionita.

Ionita spune ca a aflat din sedinta de bilant ce i se reproseaza. „Toata lumea discuta despre faptul ca voi fi schimbat din functie, lucrurile sunt evidente si parcursul evenimentelor o arata fara tagada. Am fost inlaturat din functia de sef al Politiei Romane si am lasat ca interesul institutional sa primeze in fata interesului personal. Insa demersul de acum este justificat doar de obligatia pe care o am fata de structura pe care o conduc pentru ca noi suntem structura care trebuie sa reprezinte un etalon privind integritatea", a mai spus seful DGA, pentru Mediafax.

Scrisoare deschisă scrisă de Cătălin Ioniță:

“Sunt chestorul principal Ioniţă Alexandru Cătălin şeful structurii de combatere a corupţiei din Ministerul de Interne, fost şef al Poliţiei Române, ofiţer de carieră care a făcut pasul pe porţile Academiei Alexandru Ioan Cuza în anul 1994 (acum 25 ani).

Ţinând cont de jurământul de credinţă depus pentru ţară mă simt obligat să aduc în atenţia opiniei publice situaţia extrem de gravă în care se găseşte Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru.

Pentru a clarifica de la bun început, vreau să fac referire la prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Române. Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord cu împuternicirea mea în funcţie. La acea vreme mi s-a pus în vedere să distrug acel raport, acesta fiind dovada clară că nu premierul minţea ci ministrul de interne.

Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector General însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a I.G.P.R. creau tensiuni permanente. Am aflat imediat de faptul că, faţă de şeful Poliţiei Române se desfăşoară activităţi de supraveghere operativă, deasemenea şi asupra familiei mele, existând martori şi probe video în acest sens. Am înştiinţat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră.

Exemplific succint câteva aspecte:

1. La I.P.J. Argeş au fost făcute succesiv documente de împuternicire ca inspector şef pentru mai mulţi ofiţeri, iar influenţele ministrului făceau să apară schimbări de la o zi la alta, în cele din urmă fiind împuternicit adjunctul şefului Poliţiei din Teleorman;

2. Presiuni pentru schimbarea din funcţie a multor şefi care erau consideraţi indezirabili: chestorul Brăcea, chestorul Voicu, inspector şef D.B. şi alţii despre care voi reveni cu detalii;

Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcţie chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniştit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia.

Între timp, la conducerea D.G.A a fost împuternicit un simplu lucrător Constantin Valentin, care, fără nici un fel de experienţă de conducere în M.A.I. a fost pus să exercite atribuţiile funcţiei. Precizez că pentru ocuparea funcţiei de Director General este obligatorie o experienţă de 4 ani în funcţie de conducere.

Acest personaj, evident cu girul D.G.P.I. a demarat o campanie de retragere a împuternicirilor făcute de mine, împuternicind apoi în funcţia de director general adjunct, şef operaţii, etc a unor persoane care ulterior au creat probleme grave în unitate.

Tot el, de faţă fiind ministrul Carmen Dan a făcut afirmaţia că trebuie să fiu ascuns într-o funcţie pe undeva în minister şi să nu revin în funcţia ocupată de mine prin concurs, de Director General al Direcţiei Generale Anticorupţie. Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe.

Printre ameninţările pe care le-am primit au fost şi cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunţe, verificarea, urmărirea clipă de clipă a familiei, toate acestea fiind astăzi iată o certitudine.

Sunt sigur că atât D.N.A. cât şi comisiile abilitate să se pronunţe cu privire la teza de doctorat se vor pronunţa cât mai repede clarificâd astfel aceste lucruri. Cât despre pozele apărute pe diferite site-uri, ce surprind activităţi în afara serviciului, în parc cu copii şi altele asemenea, iată, deasemenea sunt azi o certitudine. Şi mai mult folosirea presiunii unor ziarişti care, încălcând flagrant protecţia datelor personale, se fac unelte ale celor care vor îndepărtarea mea din funcţie.

Tot îndepărtarea mea din funcţie este şi scopul pentru care D.G.A. a făcut obiectul unor verificări extrem de ample ale unor unităţi de control din subordinea ministrului cum este: D.G.P.I., D.A.P.I. şi Corpul de Control al Ministrului.

O precizare extrem de importantă este că, la conducerea Direcţiei de Audit Public Intern este acelaşi personaj Constantin Valentin care, aş fi curios să ştiu atât eu cât şi mulţi alţi colegi, ce îl recomandă pe un simplu lucrător pentru funcţia de şef al unei astfel de structuri, deoarece chiar din informările acestei structuri reiese clar faptul că trebuiesc îndeplinite anumite condiţii.

Cu privire la afirmaţiile făcute în bilanţul M.A.I. precizez:

  1. Cazul Brăcea şeful Direcţiei Rutiere este de notorietate, schimbarea acestuia din funcţie fiind cerută în mod expres de ministru;

  2. Cazul Voicu: sub acelaşi pretext al reorganizării Poliţiei Capitalei a fost pus la dispoziţie, iată realizându-se solicitarea ministrului de schimbare a acestuia din funcţie;

  3. S-a afirmat că s-a cerut Directorului General al D.G.A. o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric neprecizându-se că raportul din 12.04.2019 adică – cu doar 7 zile în urmă – precizează foarte clar că nu se poate stabili reorganizarea unei direcţii extrem de importante a ministerului fără o analiză temeinică şi o justificare pe măsură;

  4. Cu privire la cele două aspecte negative referitoare la activitatea D.G.A. arăt următoarele:

a) Activitatea preventivă din acest an relevă creşteri faţă de toţi anii precedenţi, cu preponderenţă în interiorul M.A.I.- respectiv participarea a 68.109 angajaţi (+18%); 10.626 cu funcţii de conducere şi 57.483 cu funcţii de execuţie, fiind efectuată cu un fundament ştiinţific dat de serviciul studii şi proiecţii anticorupţie, respectând standardele de calitate şi exigenţă stabilite încă de la înfiinţarea Direcţiei Generale care s-a făcut cu participarea Marii Britanii şi a Spaniei.

b) În afara spaţiului M.A.I, D.G.A. este OBLIGATĂ să desfăşoare activităţi preventive conform Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020 şi a Ordinului M.A.I. 62/2018, ordin care asigură baza legală necesară diversificării activităţilor preventive şi pune accent pe EDUCAŢIE pentru promovarea integrităţii.

c) Cu privire la afirmaţia că din 1495 suspecţi, 174 sunt lucrători M.A.I., 24 având funcţii de conducere, precizez că în majoritatea dosarelor prezenţa unui cadru M.A.I. este însoţită de participaţia unuia sau a mai multor suspecţi ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Aşadar afirmaţia că doar 10% din suspecţi sunt cadre M.A.I. este vădit neprofesionistă şi denotă necunoaştere şi superficialitate.

Mai mult, intensificarea activităţilor preventive are ca scop reducerea numărului incidentelor de integritate în Minister, prioritate asumată chiar în Strategia Naţională Anticorupţie de către Minister.

5. S-a mai afirmat în bilaţul M.A.I. că se consideră corect ca instituţia să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului pot fi valorificate în munca prestată. Păi exact aşa se întâmplă în acest moment, o situaţie contrară ducând la neplata sporului.

În final, vreau să precizez că pentru toate aspectele care îmbracă formă penală, mă voi adresa organelor competente.”

Background

Cătălin Ioniţă a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, în urma scandalului dintre Carmen Dan şi Mihai Tudose. Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

La finalul lunii iunie 2018, Cătălin Ioniță a demisionat din funcția de șef al Poliției Române, iar o zi mai târziu era prezent la sediul DNA. La acea vreme anunța că a fost citat în calitate de suspect şi că a plecat de la şefia Poliţiei Române ca să nu păteze imaginea instituţiei. DNA a transmis că fostul şef al Poliţiei Române este urmărit penal pe motiv că ar fi pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici.

La finalul lui 2018, Academia de Poliţie, unde şi-a susţinut fostul şef al Poliţiei Române lucrarea de doctorat, a transmis că efectuează o anchetă după acuzaţiile că acesta şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22