Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Marian Hăpău, trecut în rezervă de către Iohannis

L. G. | 27.06.2022

Directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, generalul cu patru stele Marian Hăpău, va fi trecut în rezervă, conform unui decret semnat luni de către președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Conform Administrației prezidențiale, generalul cu patru stele Marian Hăpău va fi trecut în rezervă începând cu 2 iulie.

Generalul Marian Hăpău, se află la conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei din 2013 fiind promovat datorită relațiilor foarte bune pe care le avea cu fostul ministru al Apărării, controversatul general Gabriel Oprea. Hăpău era unul dintre ultimii generali din garda veche a serviciilor de informatii care mai rămăseseră n funcție.

Tot luni, Iohannis a semnat şi decretul privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea, la trecerea în rezervă, colonelului Mihaela Andriţoiu din Ministerul Apărării Naţionale.

În noiembrie 2021, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Marian Hăpău, fusese decorat de Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Scandalul delapidării la vârful DGIA

În timpul mandatului sau, fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, a sustras 180.000 de dolari dintr-un fond secret datând din 1983, de care nu știau decât el și șeful lui, Marian Hăpău.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Cristian Gherghe este acuzat de deplapidare, fals, fals intelectual și uz de fals. Acesta a sustras 180.000 de dolari din banii DGIA.

Potrivit documentelor depuse la dosar, publicate de Radio Europa Liberă, contul delapidat conținea 1.267.000 de dolari din fondul de război, bani de care nu știa nici Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

Din documentele de la dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) rezultă că de existența acelui cont bancar știau doar Marian Hapău, comandantul Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) și adjunctul său, Iulian Gherghe, cel acuzat de delapidare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22