Șeful Poliției din Centrul Vechi, schimbat după ce a amendat patroni care dau șpagă

Redactia | 21.10.2020

Șeful Poliției din Centrul Vechi, comisarul șef Cristian Ghica, va fi schimbat din funcție. El spune că motivul este „refuzul de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă”.

Pe aceeași temă

„Ar fi foarte multe de povestit, dar mă rezum acum să spun că, de la începutul anului trecut, când a fost înființat acest serviciu dedicat exclusiv Centrului Vechi, am încercat împreună cu echipa să stopăm valurile de ilegalități din zonă. Fiecare a înțeles să-și facă treabă onest și până la capăt, iar asta a început să creeze pagube colaterale în scurt timp. Mă refer la faptul că existau mulți patroni care beneficiau pur și simplu de protecție din partea Poliției, iar detaliul că s-a schimbat abordarea și au venit agenți cu altă atitudine a produs mare deranj”, spune comisarul într-un interviu acordat pentru Libertatea.

”Șefii Poliției s-au întâlnit pe ascuns cu patronii nemulțumiți, ca în cazul Emi Pian”, spune comisarul.

Poliția Capitalei a trimis un comunicat în care face precizări în legătură cu detașarea comisarului Cistian Ghica.

”Cu privire la articolele apărute în media, în legătură cu detașarea șefului Serviciului Poliției Centrului Vechi, comisar șef de poliție Ghica Cristian, Serviciul Informare și Relații Publice din Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București este imputernicit să facă următoarele precizări :

Structura de poliție ce are în responsabilitate zona Centrului Vechi face obiectul unor verificări cu privire la managementul unei situații înregistrate în cursul săptămânii trecute, cunoscută opiniei publice prin imaginile difuzate în media.

Verificările au fost declanșate având în vedere că nu s-a intervenit preventiv, ci reactiv (opinia publică a fost informată cu privire la acest eveniment în data de 16.10.2020, printr-un comunicat de presă).

Pe parcursul acestei activități s-a luat măsura detașării polițistului, în funcția de adjunct al șefului Secției 7 Poliție, pe linia specialității acestuia, investigații criminale.”

Cel mai probabil, Poliția Capitalei face referire la incidentul care a avut loc în seara de 15 octombrie și de la care au apărut imagini și filmări a doua zi dimineață. Este vorba despre zeci de tineri care au încins o petrecere fără a respecta restricțiile anti-COVID, în fața unui local din Centrul Vechi al Capitalei.


***

Polițiștii din subordinea lui Cristian Ghica sunt cei care i-au amendat pe deputații PSD Adrian Solomon și Irinel Stativă pentru că nu purtau mască într-un fast-food din sectorul 3, unde au făcut și scandal. Poliția a fost chemată de patronul localului, iar cei doi au continuat scandalul și după sosirea poliției.

„Se pare că cel puțin până la suspendarea unei dispoziții ilegale, voi fi detașat să ocup funcția de adjunct în cadrul unei secții de poliție.

O "promovare" pe care am refuzat-o in mod constant, dar pe care, datorită meritelor, o voi primi în ciuda voinței mele. De fapt, termenul corect nu este "datorită", ci "din cauza"”, se arată în mesajul citat, consultat de HotNews.ro.

Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii, potrivit mesajului comisarului șef:

  • Din cauza refuzului de a executa dispoziții ilegale, din cauza refuzului de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă, din cauza încăpățânării mele de a susține polițiști tineri, cinstiti, care au înțeles să își facă meseria așa cum trebuie, fara să facă diferente intre prietenii șefilor, politicieni, primari și oameni obișnuiți.

  • Din cauza opoziției mele fata de cei care cred că odată cu împuternicirea intr-o funcție, cineva le-a oferit și dreptul de a căca pe oameni, de a impune drept lege slugărnicia, ilegalitatea și frica.

  • Din cauza nesupunerii mele fata de ceea ce șefii hotărăsc în discuții private (probabil tot la o biserică, noaptea) cu anumiți patroni sau oameni politici, din cauza acțiunilor absolut legale ale polițiștilor cu care am făcut echipă la Serviciul de Poliție pentru Centrul Vechi, un grup de împuterniciți duce detașarea la rang de mod de operare in Poliția Română.

„Astfel, pentru o perioadă (scurta, sper eu), in ciuda faptului ca am luat un concurs pentru postul pe care îl ocup, conducerea DGPMB decide sa mă detașeze pe un post in care era deja împuternicit un alt politist, singurul scop real fiind îndepărtarea mea dintr-un punct fierbinte, in care am realizat performanta de a deranja pe toată lumea”, mai spune comisarul.

”Sper ca această modalitate de a "deporta" polițiștii incomozi, sa își reia locul in negura istoriei, acolo unde ar fi trebuit să rămână. Și mai sper ca cei care îmi scriau în privat că am dreptate dar o sa o pățesc, sa ridice capul în fata strâmbăciunii, pentru că acea linie subțire, albastră, se pare că e mai utilă în interiorul organizației”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22