Seful Politiei din Sinaia, retinut pentru ca i-a oferit protectie unui om de afaceri

Iulian Popescu | 13.01.2016

Tudorică Marin, comandantul Poliţiei staţiunii Sinaia, a fost reținut miercuri de DNA, pentru că i-a oferit protecție omului de afaceri Simion Cristian, în schimbul folosirii, începând cu 2013 a unui folosirii unui autoturism Mercedes.

Pe aceeași temă

 

Șeful Poliției Sinaia este acuzat de trafic de influență și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia.

           

Omul de afaceri pe care l-a protejat de controalele Fiscului, l-a ajutat pe Tudorică Marin să construiască un ansamblu pe care polițistul l-a vândut ulterior.

 

În dosar mai este acuzat și un alt polițist, Ionuț Roșca, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență, deoarece el a intervenit, în numele șefului, pe lângă inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri.

 

Ionuț Roșca a fost lăsat liber de procurorii DNA, dar i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 

Tudorică Marin și omul de afaceri, Simion Cristian Bogdan (acuzat de cumpărare de influență și complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia), au fost reținuți și vor fi duși joi la mandat.

 

Iată cum descriu procurorii fapte de care s-ar face vinovați acuzații:

 

Începând cu data de 18 iulie 2013, inculpatul Tudorică Marin, în calitate de comandant al Poliţiei staţiunii Sinaia, a pretins şi primit în mod direct pentru sine, de la inculpatul Simion Cristian, un folos material constând în folosința unui autoturism marca Mercedes, în baza unui contract de comodat având ca obiect folosinţa cu titlu gratuit a autovehiculului respectiv, proprietate a firmei pe care acesta din urmă o administra.

Folosinţa autoturismului a fost evaluată provizoriu la suma de 49.000 euro.

 

În schimbul acestui folos, inculpatul Tudorică Marin a lăsat să se creadă faţă de omul de afaceri că are influenţă asupra unor funcţionari publici şi i-a promis acestuia că, în eventualitatea unor controale privind activitatea economică a firmei sale, la nevoie, îi va determina pe funcţionari să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.

 

Acest lucru s-a materializat la data de 12 decembrie 2015, când, prin intermediul inculpatului Roşca Ionuţ, a intervenit la inspectorii antifraudă care efectuau un control la firma omului de afaceri, în scopul influenţării activităţii funcţionarilor respectivi, în direcţia arătată mai sus. Prin exercitarea influenţei asupra inspectorilor antifraudă, inculpatul Roşca Ionuţ i-a asigurat în continuare şefului său primirea folosinței autoturismului menţionat mai sus.

 

În cursul anului 2010, inculpatul Tudorică Marin, prin intermediul inculpatului Simion Cristian, a edificat un ansamblu imobiliar în staţiunea Sinaia şi s-a implicat în mod direct în activitatea de vânzare a apartamentelor respective, în sensul în care:

- a efectuat demersuri personale pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare edificării construcţiilor şi

- a comercializat, prin postarea de anunţuri, pe site-urile specializate cu: imobilele oferite spre vânzare, categoria de imobil, preţul stabilit pentru categoria de imobil (apartament cu 2, 3 sau 4 camere) precum şi numerele de contact.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Roşca Ionuţ trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a)să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat,

b)să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei,

c)să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent,

e)să nu exercite funcţia de ofiţer de poliţie judiciară de care s-a folosit la săvârşirea faptei reţinută în prezenta cauză, să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,

f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22