Seful SIE, Ungureanu, a discutat in Comisia parlamentara despre criza siriana si migratie

Tudor Despina | 24.11.2015

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, a discutat marti cu parlamentarii din Comisia pentru activitatea SIE. Principalele subiecte puse in dezbatere vizeaza migratia si situatia din Siria.

Pe aceeași temă

 

Marti, in jurul orei 12.00, MRU s-a prezentat la Comisia parlamentara pentru controlul activitatii Serviciului pe care il conduce. Surse politice citate de Agerpres spun ca migratia si dosarul sirian au fost puse in discutie.

 

Lipsa Schengen tine migrantii departe de Romania

 

Asa sustine presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SIE. Mihaita Calimente a facut declaratii, marti, la finalul intalnirii avute cu directorul Serviciului, Mihai-Razvan Ungureanu.

 

Ritmul migratiei nu a scazut si nici nu se intrevede, fiind chiar conditii de iarna, ca fluxul sa scada pentru ca se gandesc ca la un moment dat Germania va spune stop si va inchide granitele si atunci si cei care sunt pe drum vor sa ajunga acolo si fluxul migrator, chiar daca vremea se strica, va ramane destul de ridicat”, a spus Calimente, potrivit sursei citate.

 

In ce priveste accesul refugiatilor pe teritoriul Romaniei incepand cu luna Noiembrie, parlamentarul a spus ca, din punctul sau de vedere, acestia nu vir veni intr-un timp scurt, dat fiind ca “nu pot fi adusi cu forta”.
 


(Mihaita Calimente)
 

S-a incercat identificarea lor in Italia, dar nu s-a reusit pentru ca acolo sunt liberi, nu sunt lagare sau niste centre unde nu pot circula. Dupa parerea mea, dar asta e o parere personala, nici nu vor veni prea curand, pentru ca ei nu pot fi adusi cu forta. In mod sigur a pleca din tari cum sunt Italia si Grecia, care sunt in Spatiul Schengen, si a veni intr-o tara care nu e in Spatiul Schengen – sunt oameni informati, sunt oameni care stiu despre ce este vorba si probabil ca nu doresc sa vina in Romania”, a adaugat seful Comisiei pentru controlul activitatii SIE.

 

In ce priveste intrevederea cu seful SIE, Calimente a precizat ca “a fost o discutie interesanta in care ni s-au prezentat principalele elemente ale conflictului din Siria in acest moment si care sunt posibilele evolutii ale acestui conflict”.

 

Riscul de atacuri teroriste

 

O posibila evolutie, asa cum arata situatia de pe intreg continentul european, vizeaza noi posibile atacuri teroriste. Insa Mihaita Calimente sustine ca in tara noastra nu exista riscul producerii unor atentate.

 

In acest moment, pentru Romania nu exista riscul unor atentate sau a unor lucruri grave care s-ar putea intampla. Se mentine o stare de atentie spre ceea ce se intampla si, in general, spun eu, Serviciul si-a facut datoria, neincurajand in tarile de origine migrantii sa vina spre Romania”, a precizat seful Comisiei SIE, la Parlament.

 

Oficialul a adaugat ca gradul de alerta terorista in Romania ramane albastru precaut. Calimente crede ca, odata cu rezolvarea crizei siriene, va fi temperata si atmosfera tensionata din Europa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22