Seful vamilor, Radu Marginean, pus sub invinuire de DNA Bihor pentru luare de mita

Fara Autor | 09.02.2011

Pe aceeași temă

Procurorii DNA l-au pus miercuri sub invinuire pe seful vamilor, Radu Marginean, care este acuzat de primire de mita si trafic de influenta. Concret, acesta ar fi primit o importanta suma de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru a o numit in functia de sef al vamii Halmeu pe Nicoleta Dobrescu. Marginean va fi cercetat in libertate.

Marginean a declarat ca nu o cunoaste pe Nicoleta Dobrescu, insa nu a dorit sa faca alte comentarii, potrivit Antena 3.


Mărginean, inginer de profesie, a intrat în sistemul vamal în 1992, ca simplu lucrător în Vama Borş. Doi ani mai târziu a avansat şef Serviciu Proceduri Vamale la Direcţia Regională Vamală Oradea, iar din 2001- şef al Vămii Oradea. In anul 2005, cu sprijinul lui Vasile Blaga, Marginean a fost promovat la Directia Generala a Vamilor, unde a ajuns director adjunct la directia supraveghere accize si operatiuni vamale, pentru ca in 2009 sa fie numit sef al Agentiei Nationale a Vamilor.



Alti doi oameni de afaceri si un fost angajat in duty-free din Vama Halmeu au fost arestati preventiv, vineri, in cazul Nicoletei Dobrescu, suspectata ca ar fi strans peste 130.000 de euro de la camatari si contrabandisti de tigari pentru a-si cumpara functia de sef de vama.  Aceasta i-ar fi dat banii lui Radu Marginean, care a fost subalternul lui Vasile Blaga cand acesta era sef la Vama din Oradea, iar in 2001 a devenit Seful vamii din Oradea. Exista suspiciuni ca parte din bani a ajuns si la seful ANAF.

Cei doi oameni de afaceri retinuti sint Liviu Florian, pentru doua infractiuni de trafic de influenta, si Ion Savu, om de afaceri, pentru doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta. Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta.

Liviu Florian detine o avere estimata in Top 300 Capital 2010 la 40 de milioane de euro, iar in anii 2000 a achizitionat doua ferme de la Ministerul Argriculturii condus de Ioan Avram Muresan trimis in judecata in dosarul Caltabosul.

Potrivit Registrului Comertului acesta este actionar in doua companii: Agroflip SA, Flipgrup Import-Export SRL. Potrivit relatarilor din presa locala  Liviu Florian a achizitionat in anii 2000 de la statul roman doua mari ferme de crestere a porcilor, una in Cluj Napoca in comuna Bontida si una in Mures.

Potrivit relatarilor, Liviu Florian a achizitionat fermele in anul 2000 de la Ministerul Agriculturii condus la acea vreme de Ioan Avram Muresan. Intre cei doi exista si o legatura de rudenie. Sotia lui Liviu Florian este verisoara cu fostul ministru al Agriculturii. Reamintim ca Ioan Avram Muresan este trimis in judecata alaturi de Decebal Traian Remes in dosarul Caltabosul. Fostul ministru este acuzat de complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata.

Presa a relatat ca Florian a cumparat cele doua ferme, care aveau in patrimoniu cladiri, spatii comerciale in Cluj si cateva zeci de hectare de terenuri, la un pret de 12 ori mai mic decat pretul pietei. In 2009 si in 2010, pe rolul instantelor din Cluj au fost inregistrate mai multe procese de faliment pe numele companiilor detinute de Florian, detalii aici.

Nicoleta Dobrescu, cea care, sustin procurorii,  i-ar dat omului de afaceri Liviu Florina cei 130.000 pentru a fi numita la sefia vamii Halmeu, a detinut functia de sef al biroului vamal in perioada septembrie 2009-martie 2010. Din datele furnizate de procurori, rezulta ca, dupa ce Liviu Florian a primit suma de bani, Nicoleta Dobreascu a fost numita la conducerea vamii. Nicoleta Dobrescu lucreaza in cadrul Autoritatii Vamale Romane din 1998. Procurorii DNA au mai mentionat ca Liviu Florian i-ar mai fi cerut Nicoletei Dobrescu inca 300.000 de euro pentru a o repune in functie dupa ce interimatul de sase luni i-a expirat:

“Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului A.N.V. în data de 23 septembrie 2009. În demersul de strângere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de inculpatul Niţu Ioan – Romeo care a colectat sume de bani de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări. În primăvara anului 2010, după încetarea delegării persoanei care ocupa funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea inculpatului Savu Ion, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF, îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.”

Numele inspectorului vamal a fost vehiculat si in cadrul dosarului “Usturoiul” cercetat de DNA Oradea. Potrivit presei locale, in anul 2007 Nicoleta Dobrescu a semnat 31 de declaratii vamale de tranzit pentru tot atatea camioane care transportau usturoi. Potrivit relatarilor in acest caz, Oficiul Antifrauda European a constatat ca actele au fost realizate in asa fel incat pentru cele 31 de camioane cu usturoi nu au fost platite taxe vamale. La momentul in care a semnat documentele, Nicoleta Dobrescu era doar inspector vamal. In dosarul Usturoiul mai sunt cercetati si alti angajati ai vamii. Potrivit unui articol publicat de Financiarul, paguba constatata de OLAF pentru importurile de usturoi netaxate se ridica la 2,5 milioane de euro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22