Semnalul Moscovei, dupa referendumul de duminica: Avem relatii foarte stranse cu Atena

T.d. | 06.07.2015

Pe aceeași temă

Federatia Rusa respecta vointa poporului grec si spera la un compromis cu creditorii internationali. Totusi, Kremlinul subliniaza legaturile “foarte stranse” pe care le are cu Atena.

Duminica, cetatenii greci au dat un vot categoric impotriva masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali. Au fost peste 61% voturi pentru NU, asadar pentru respingerea reformelor propuse de troica FMI-BCE-CE.

Intr-o prima reactie, premierul de stanga radicala Alexis Tsipras a spus ca poporul grec a votat un Big NO, precizand ca acest fapt nu inseamna o ruptura de Europa, ci doar o consolidare a puterii de negociere cu creditorii internationali.

Astazi, Moscova transmite ca a luat act de decizia grecilor si spera la un compromis cu troica.

"Le dorim partenerilor nostri greci sa ajunga cat mai curand posibil la compromisul necesar cu creditorii si sa ia deciziile care vor contribui in cea mai buna maniera la stabilitatea economica si sociala a tarii", a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de TASS, arata HotNews.

Totusi, Peskov nu a uitat sa sublinieze parteneriatul “foarte strans” dintre cele doua tari.

"Respectam, evident, vointa exprimata" la referendumul de duminica din Grecia, "tara cu care avem relatii foarte stranse de multa vreme si un parteneriat foarte strans", a aratat el.

Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Atena nu a cerut pana acum un ajutor financiar din partea Rusiei.

Reamintim faptul ca, in iunie, premierul Alexis Tsipras clama, in vizita oficiala in Federatia Rusa, faptul ca Europa nu mai conteaza la nivel global.

Iluzia ca Europa este in centrul lumii s-a terminat in timp ce lumea se schimba, a spus liderul guvernului de stanga radicala Syriza.

Dupa criza din 2008, lumea s-a schimbat. In Europa am avut iluzia ca suntem buricul pamantului. (…) Dar centrul lumii s-a schimbat, exista noi forte la nivel politic si economic. Relatiile internationale capata un caracter multipolar”, a spus Tsipras, in iunie, la Sankt Petersburg.

Uniunea Europeana trebuie sa se intoarca la principiile ei de baza: solidaritate, democratie si justitie sociala”, a mai aratat seful Executivului grec.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22