Senat: PNL a depus o motiune simpla impotriva vicepremierului Gabriel Oprea

Paul Cristescu | 27.10.2015

PNL a depus astazi la Senat o motiune simpla impotriva vicepremierului Gabriel Oprea, ministru de Interne. Motiunea intitulata "Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganta, abuz si dispret in desfasurarea functiei publice", a fost semnata de 49 de senatori.

Pe aceeași temă

 

Cititi fragmente din textul motiunii:

 

"In seara zilei de 20 octombrie subinspectorul post-mortem Bogdan Cosmin Gigina a murit, la numai 28 de ani, intr-un accident rutier. El era cel care deschidea, pe motocicleta, coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, care se deplasa in conditii de ploaie si intuneric.

 

Prima intrebare care se impune este pe cat de simpla, pe atat de justificata. Trebuia Bogdan Gigina sa se afle in acel loc? Mai concret, era necesara insotirea coloanei oficiale de catre Brigada Rutiera si politist pe motocicleta?

 

A doua intrebare: era justificata urgenta deplasarii ministrului Gabriel Oprea cu aceste facilitati, conform cadrului legal in vigoare?  

 

Nici dupa atatea zile scurse de la tragicul accident, ministrul Gabriel Oprea nu a binevoit sa explice public care ar fi fost urgenta folosirii Politiei Rutiere in acest caz. Unde si pentru ce se grabea in acea seara?

 

Tacerea prelungita, urmata de declaratii publice generate doar la presiunea strazii, care au eludat tocmai aceste intrebari, a fundamentat ideea ca ministrul Gabriel Oprea are ceva de ascuns si ca suspiciunile opiniei publice legate de musamalizarea cazului au o baza reala.

 

Domnul Gabriel Oprea s-a aflat in afara cadrului legal. OUG 195/2002 stabileste clar ca dreptul la coloana oficiala il au doar presedintele, premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Ministrii simpli au acest drept doar in situatii de urgenta, asta spune legea pe care ministrul Oprea pretinde cu obraznicie ca o respecta.

 

Care era urgenta? O intrebare simpla pentru care o tara intreaga asteapta raspuns. Dar admitem ca este posibil sa fie gresita intrebarea si putem reformula: a existat vreo urgenta care sa justifice aceasta tragedie ?

 

Daca ar fi existat raspunsuri sincere la aceste intrebari, ele veneau pana astazi, fara sa mai justifice depunerea acestei motiuni.

 

CITITI SI: Presedintele Iohannis: L-am sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Comunicarea in acest caz a fost catastrofala. Oamenii nu uita ca Ponta e judecat penal

 

Vicepremier pe probleme de securitate nationala, ministru de interne, general, profesor universitar doctor...in plagiate. Purtati o responsabilitate morala, cel putin, pentru moartea acestui tanar. Nu va apasa acest lucru? Nu simtiti ca va strange ceva in spate, mai ales ca dumneavoastra stiti foarte clar ca Bogdan Gigina nu avea ce cauta acolo?!

 

Mai mult, aceasta atitudine opaca, sfidatoare si surda la apelurile succesive la transparenta a generat o criza de imagine in care a fost impins ministerul de Interne si a devoalat un mod gaunos in care ministrul Oprea a inteles sa isi exercite functia publica.

 

Constatam, insa, ca amestecul nesimtirii si tupeului reprezinta acum solutia mentinerii actualei guvernari. Aratati-ne tuturor ca nu este asa si ca noi suntem cei care ne inselam!

 

Domnule ministru Oprea, ministerul nu este o mosie pe care sa va exersati apucaturile de stapan! Politistii au alte atributii, conform prevederilor legale, decat acelea de a va servi pe dumneavoastra, in scop personal, prin traficul din Bucuresti.

 

Pana la urma v-ati oprit la locul accidentului sau nu? Comunicatul Politiei Capitalei spune ca da, dumneavoastra spuneti ca nu. Cineva a mintit in chestiunea asta. Cumva ati simtit nevoia sa faceti aceasta clarificare pentru ca v-ati dat seama ca vor aparea public inregistrarile video? Vedeti?! Alt exemplu despre modul in care actionati in exercitiul functiei. 

 

In orice caz, stim sigur ca orice roman isi poate pune acum baza in deviza enuntata, nu demult, chiar de dumneavoastra: 'Nu lasam pe nimeni in urma!' Ati demonstrat, cu brio, ca o respectati!...

 

Si, daca am ajuns in acest punct, va mai adresam o intrebare, la fel de justificata si care reclama un raspuns imediat si institutional: a fost Bogdan Gigina presat sa ruleze, pe motocicleta, mult prea repede, date fiind conditiile meteo improprii?

 

Marturiile subordonatilor dumneavoastra sunt elocvente in acest sens. Ne intrebam, insa, de ce au fost facute uzitand identitatea protejata, daca nu cumva este vorba de abuzuri frecvente ale dumneavoastra. 

 

Aceste lucruri, care acum se confirma, le banuiam cu totii si stiti foarte bine, doamnelor si domnilor senatori, la ce ne referim. Controlati, domnule Oprea, o retea oculta prin care v-ati infiltrat, nemeritat, la varful puterii.

 

Am constatat ca ne-ati acuzat de politizarea acestei tragedii. Demersul nostru este acela de a cere transparenta si de a preveni musamalizarea. Este de-a dreptul rusinos ca din situatia dumneavoastra sa faceti o astfel de acuzatie politica. Trebuie sa intelegeti si dumneavoastra ca Romania nu mai poate fi tara in care vinovatul este cel care a decedat.

 

Domnule Oprea, acum aveti ocazia ca, macar in al doisprezecelea ceas, sa dati raspunsurile solicitate, chiar daca acestea va incrimineaza si pe dumneavoastra. 

 

Constatam ca nu ati avut onoarea de care ati bravat politic de a va da demisia si nu mai asteptam acest lucru. Ar fi trebuit sa se intample, ca in orice tara civilizata unde ministrii isi dau demisia pentru mult mai putin - suspiciuni de nepotism, pierderea suportului public, situatii de urgenta prost gestionate, subfinantarea ministerului pe care il conduc, declaratii nepotrivite etc.

 

Dupa cum stiti, adoptarea acestei motiuni simple nu are consecinte juridice directe, dar este un mesaj politic fundamental care nu poate fi ignorat de actualul Guvern."

 

Adoptarea motiunii nu ar atrage dupa sine demiterea ministrului Oprea, avand mai degraba o valoare simbolica. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22