Senat, proiect legislativ: Parlamentarii vor putea deveni functionari publici fara concurs

Vlad Toma | 04.03.2016

O propunere legislativă înregistrată recent la Senat le-ar permite deputaților și senatorilor care au un mandat complet în Parlament și au studii superioare sa devina funcționari publici fără a da concurs, transmite Romania Libera.

Pe aceeași temă

 

Proiectul a fost depus de 37 de senatori de la PSD, UNPR, PNL, ALDE și in­de­pendenți, mai anunta sursa citata.

 

Modificarile vizeaza statutul funcționarilor publici, aceștia fiind definiți drept „persoanele numite în condițiile legii într-o funcție publică“,  cărora li se adaugă „senatorii și deputații care au exercitat un mandat complet de parlamentar“.

 

Din actuala legislatie este preluata prevederea potrivit careia „persoana care a fost eliberată din funcția publică și se află în corpul de rezervă al funcționarilor publici își păstrează calitatea de funcționar public“.

 

Aceasta prevedere ii protejeaza pe funcționarii publici, acestia putand fi schimbați din funcții, fara a putea fi insa concediați, ei trebuind să primească alte atribuții tot ca funcționari publici.

 

Conform noului proiect, vor putea deveni funcționari public nu doar persoanele care intră în corpul funcționarilor publici prin concurs și care au vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice între șase luni și un an ci si „senatorii și deputații care au exercitat un mandat complet de parlamen­tari și care au studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau studii de scurtă durată absolvite cu diplomă“. 

 

Vor fi schimbate și condițiile pentru a deveni înalt funcționar public: „intrarea în corpul înalților funcționari publici se poate face prin concurs național sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel puțin un mandat întreg“. 

 

Cititi articolul integral pe Romania Libera.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22