Senator USR, atac la Cioloș după criticile privind candidatura lui Nicușor Dan: ”Atitudine arogantă”

Dora Vulcan | 09.12.2019

Senatorul USR Cristian Ghica critică atitudinea ”arogantă și nelegitimă” a liderului PLUS, Dacian Cioloș, față de desemnarea lui Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei,

Pe aceeași temă

Cristian Ghica critică, într-un grup intern de dezbatere al partidului, reacția președintelui PLUS, Dacian Cioloș, față de desemnarea lui Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei.

”Cu ce drept se bagă Dacian Cioloș în deciziile USR?! (…) Ceea ce spune Dacian Cioloș este absolut inacceptabil. Nimeni de la noi nu le-a spus celor de la PLUS pe cine și cum să voteze (…) Așa că nu înțeleg de ce insistă Cioloș să se bage peste deciziile noastre.

Este o atitudine arogantă și nelegitimă.

Alianța este formată din două partide diferite, cu două conduceri diferite și cu două opțiuni diferite în privința candidatului la Primărie.

Nu scrie nicăieri în protocolul Alianței că Cioloș este lider suprem și că trebuie să dansăm cu toții după cum cântă el.

Ca să fie foarte clar, este strict treaba membrilor USR pe cine decid să susțină, nu numai pentru primărie, ci pentru orice funcție (…)

Dacă Nicușor Dan este cel care poate să o bată pe Firea, nu văd absolut niciun motiv pentru care cei de la PLUS ar putea să-i refuze susținerea. Decât, repet, din cauza unor orgolii stupide sau dintr-un interes public meschin.

Am tot sperat ca ieșirile de până acum ale lui Dacian Cioloș să fie niște excepții nefericite. Dar ele devin o regulă.

Așa că ar trebui poate să-i reamintim lui Dacian Cioloș că a refuzat să intre în USR. Apoi a refuzat fuziunea. Apoi a refuzat o alianță în care ponderea USR/PLUS să fie cea dată de sondaje (…) Pentru PLUS, USR nu mai este un partener, ci un competitor!”, a scris Cristian Ghica pe grupul intern al USR ”Poiana lui Iocan”, potrivit G4Media.ro.

Liderul PLUS a comentat sâmbătă decizia bucureștenilor de la USR de a-l desemna pe Nicușor Dan candidat al partidului la alegerile pentru Primăria Capitalei.


"Înţelegerea noastră a fost să avem candidaţi comuni ai alianţei. Luni vom avea ocazia să discutăm cu colegii de la USR, să vedem care e abordarea lor, ce au discutat şi decis astăzi. Dacă mergem cu un candidat comun al alianţei, am decis că fiecare îşi stabileşte un candidat din cadrul partidului, apoi alegem un candidat comun al alianţei. Înţeleg că USR a decis să aleagă un candidat independent. Nicuşor Dan nu mai e membru al partidului", a comentat Cioloș decizia bucureștenilor de la USR de a-l desemna pe Nicușor Dan candidat al partidului la Primăria Capitalei, potrivit Agerpres.

El a adăugat că nu mai vrea repetarea greşelii opoziţiei din 2016, când a pierdut Capitala după ce s-a prezentat cu mai mulţi candidaţi.

"Nu mai vrem să facem greşeala pe care a făcut-o Opoziţia în 2016 să prezinte mai mulţi candidaţi şi să piardă alegerile la Bucureşti", a subliniat preşedintele PLUS.

***

USR a adoptat la sfârșitul lunii noiembrie regulamentul în baza căruia vor fi desemnați candidații la alegerile locale, care permite ca un independent să fie susținut de partid.

Lucrurile se complică, însă, pentru Nicușor Dan la nivelul susținerii sale de alianța USR-PLUS, atât din punctul de vedere al acceptării sale de către PLUS, care are deja candidat, dar și din punctul de vedere al legii, care nu permite independenților să candideze din partea alianțelor. După care ar urma susținerea pe care Nicușor Dan ar trebui să o obțină din partea PNL, pentru a o putea înfrânge pe Firea.

Sondajele arată că Firea nu va putea fi înfrântă dacă fiecare partid își va prezenta propriul candidat, tot așa cum aceleași sondaje îl arată pe Nicușor Dan capabil să o înfrângă pe Firea la 10 procente distanță dacă va fi susținut de USR PLUS și PNL.


În urma adoptării acestui regulament, Nicușor Dan, care a participat la ședința Comitetului Politic al USR, după cum anunță chiar liderul Dan Barna, poate candida ca independent cu susținerea USR.

Dan Barna spune că Nicușor Dan este ”candidatul pe care noi îl considerăm viabil și cu șanse foarte mari să fie candidatul unic al opoziției în ceea ce înseamnă lupta pentru București și pentru câștigarea Bucureștiului de la Gabriela Firea”.

Regulamentul aprobat sâmbătă trebuie acceptat, însă, și de partenerul de alianță PLUS. Or, liderul partidului, Dacian Cioloș a dat de înțeles sâmbătă, într-un interviu acordat Digi 24, că nu va accepta acest regulament la nivelul alianței și că, implicit, nu va renunța la candidatul pe care PLUS deja l-a desemnat în persoana lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat pe care l-a condus.

Nicușor Dan, fondator al USR, partid format pe structura unei organizații civice cu care a câștigat toate procesele cu Primăria Capitalei, în desantul pornit de aceasta împotriva clădirilor de patrimoniu și nu numai, a demisionat din partidul pe care l-a fondat în vara anului 2017.

La sfârșitul lunii mai și-a anunțat intenția de a deveni candidatul unic al opoziției la Primăria Capitalei, iar pe 13 iulie a propus congresului USR, la care a fost invitat, să-i susțină candidatura alături de USR și PN. Pe 1 august, exact în ziua în care PLUS a anunțat că Vlad Voiculescu va fi candidatul partidului la primăria Capitalei, Nicușor Dan a dat publicității un sondaj care dovedește că, în cazul în care USR, PLUS și PNL ar avea fiecare un candidat la primăria și s-ar menține actualul sistem de vot, cu un singur tur, șansele forțelor anti-PSD de a câștiga primăria Capitalei ar fi minime.

Mai mult, potrivit sondajului, dacă Nicușor Dan, ar fi candidatul comun al Opoziţiei, ar învinge-o pe Firea la diferenţă de 10 procente. Dan a anunţat că va candida la locale chiar şi fără susţinerea vreunui partid.

Pe 25 septembrie, peste 73% din membrii USR București au votat pentru ca fostul președinte al partidului, Nicușor Dan, să fie candidatul formațiunii politice la Primăria Capitalei.

Votul a fost consultativ, iar Biroul Municipal al partidului a luat act de rezultatul votului, urmând ca membrii forului de conducere să stabilescă dacă partidul va susține candidatura lui Nicușor Dan ca independent.

Protocolul alianței USR PLUS stabilește că un candidat comun se desemnează prin negociere sau prin ”mijloace acceptate de către ambele părți de la nivel local sau județean, după caz, precum alegeri primare, sondaje”.

În condițiile în care, însă, PLUS și-a desemnat deja candidatul iar 73% dintre bucureștenii USR au decis că-l vor susține pe Nicușor Dan, decizie pe care Biroul Municipal al USR nu va putea să o ignore, cel mai probabil că se va ajunge la vot în interiorul alianței între cei doi candidați.

Pe de altă parte, Legea 14/2003 a partidelor politice arată că în cazul în care o alianță vine cu liste comune, candidații lor trebuie să fie membri ai unuia din partidele alianței, ceea ce presupune că Nicușor Dan va trebui să se reînscrie în USR, după care apare problema susținerii candidatului Nicușor Dan și de către PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22