Senatorii aproba înființarea partidelor politice cu cel puțin trei membri

P.c. | 22.04.2015

Pe aceeași temă

Propunerea legislativă care prevede ca un partid politic sa poata fi constituit din trei membri a fost aprobata, astazi, de Senat cu 100 de voturi pentru, o abținere și 9 voturi împotrivă, relateaza Agerpres.

 

Secretarul de stat Valentin Iliescu a sustinut aceasta propunere: "Guvernul își exprimă susținerea pentru soluția propusă de Comisia de cod electoral ca o soluție de îmbunătățire a calității competiției electorale și instituirea unei reprezentări cât mai fidele a intereselor cetățenilor, evident, cu dorința sinceră de evitare a repetării unor situații juridice semnalate în trecut. Sunt mai mult lucruri importante în legea care se află în discuția Senatului, primul și cel mai important fiind acea modificare de substanță prin care se valorifică principiul constituțional al pluralismului politic, ca urmare a dorinței de consolidare a statului de drept democratic și social", a argumentat Iliescu.

 

Conform actului normativ, partidele politice se pot organiza și funcționa la nivel național, la nivel local sau atât la nivel național, cât și local, conform statutului propriu. Actul de constituire poate fi semnat de cel puțin trei membri fondatori.

 

S-au eliminat de asemenea prevederile care leagă organizarea internă a partidelor de organizarea administrativ-teritorială a țării. "Eliminarea criteriului administrativ-teritorial aduce beneficiul posibilității de a înființa partide locale, independent de diviziunea administrativ-teritorială existentă, ceea ce va avea un rol esențial în dinamizarea vieții politice la nivel local. Se vor putea organiza astfel structuri de partid, care să răspundă activ problemelor cotidiene ale cetățenilor", se arată în expunerea de motive.

 

CITITI SI: Legea finantarii partidelor politice, votata de Senat, dupa introducerea amendamentelor presedintelui Iohannis

 

Structurile interne ale partidelor pot reprezenta partidul față de terți la nivel corespunzător, pot deschide conturi la bancă și vor răspunde de gestionarea acestora.

 

Proiectul de lege modifică criteriile privind constatarea inactivității unui partid politic: desemnarea de candidați de către un partid politic, singur sau în alianță, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, dar cerințele sunt diferite în funcție de natura alegerilor — locale, parlamentare sau europarlamentare.

 

În noua lege se abrogă art. 48 în vigoare, conform căruia un partid politic se dizolvă dacă nu obține, la două alegeri generale succesive, un număr de cel puțin 50.000 de voturi la nivel național pentru candidaturile depuse în oricare dintre scrutinurile următoare: consilii județene, consilii locale, Camera Deputaților, Senat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22