Senatorii au votat infiintarea Comisiei pentru constitutionalitate si libertati civile

I. P. | 26.10.2015

Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile, care va reprezenta Senatul la CCR în cazurile de conflict, dar şi în relaţia cu oficialii europeni, în cadrul MCV, a primit undă verde, raportul de înființare fiind votat de senatori cu 94 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi şase abţineri.

Pe aceeași temă

În cazurile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituţională, Comisia elaborează un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR, operând şi corelările tehnico-legislative necesare, informează Mediafax.

 

Comisia pentru neconstituţionalitate şi libertăţi civile se va pronunţa, prin emiterea unui punct de vedere, asupra conflictelor de competenţă între Camerele Parlamentului.

 

De asemenea, membrii comisiei se vor mai pronunţa, la solicitarea preşedintelui Senatului, asupra conflictelor de natură constituţională între instituţii, pe care-l înaintează spre consultare.

 

În acelaşi timp, Comisia prin membrii acesteia poate reprezenta Senatul în dosarele în care este parte, la solicitarea preşedintelui Senatului, la dezbaterile Curţii Constituţionale.

 

Comisia se va mai ocupa de "facilitarea şi realizarea dialogului, ca urmare a transmiterii sesizării din partea Biroului Permanent, între instituţia Senatului (cu precădere prin senatorii membri) şi delegaţiile organismelor europene pe problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

 

Va mai monitoriza deciziile CEDO referitoarea la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statul român, va asista la procedurile de numire a celor trei judecători din partea Senatului la CCR şi a numirii judecătorului din partea României la CEDO.

 

Comisia va prelua şi redacta răspunsuri la întrebări venite din partea evaluatorilor europeni pe aceste domenii, în vederea valorificării lor pentru rapoartele instituţiilor europene.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22