Senatorii vor să afle de la Mugur Isărescu ce măsuri va lua pentru stabilitatea pețurilor

Redactia | 29.03.2018

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, va prezenta azi în fața Comisiei Economice și de Industrii din Senat evoluția inflației și implicațiile pe care le comportă această evoluție a prețurilor pentru economia națională.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Senatorii PSD din Comisia Economică au boicotat această audiere și nu s-au prezentat la ședință. Este o nouă etapă a războiului dintre reprezentanții coaliției de guvernare și oficialii din Banca Națională.

 

La Comisie sunt prezenți liberalii, inclusiv senatorul Daniel Zamfir, cel care a avut mai multe războaie publice cu oficialii din BNR.

 

Isărescu a răspuns invitației făcute de parlamentari, care au solicitat explicații din partea BNR pentru accelerarea creșterii prețurilor și răspunsul politicii monetare pentru a tempera această evoluție.

 

Senatorul PNL Florin Cîțu a trimis pe 18 martie o „invitatie la BNR, în calitate de presedinte al Comisiei Economice din Senat, pentru a avea o discuție transparenta si profesionista despre evolutia inflatiei si implicatiile pentru economie".

 

 

Florin Cîțu a declarat la RFI că îi reproșează guvernatorului BNR că în 2017 banca centrală „a fost mult prea timida in fata semnelor pe care le vedeam ca vin de la politica fiscala, o politica fiscala prociclica care a creat aceasta tensiune in economie si a dus din punctul meu de vedere la aparitia inflatiei galopante".

 

 

Rata anuala a inflatiei, care măsoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

 

Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) si la alte legume si conserve de legume (2,17%).

 

La inceputul lunii februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ca inflatia va inregistra o crestere in acest an, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, si va incheia anul la 3,5%.

 

Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul anului 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22