Senatorul Serban Mihailescu, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

Fara Autor | 20.12.2011

Pe aceeași temă

 

Senatorul UNPR Șerban Mihăilescu, cunoscut sub porecla "Miki Şpagă", a fost condamnat, marţi, la un an de închisoare cu suspendare pentru corupţie de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul "Armele de vânătoare". Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători ai Curţii Supreme.
 
 
"Armele de vânătoare" - întârziere de aproape șase ani
 
Șerban Mihăilescu a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în timpul cabinetului lui Adrian Năstase și a fost trimis în judecată, în dosarul "Armele de vânătoare", pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
 
La ultima cuvântare în fața instanței, Mihăilescu a declarat că este nevinovat și că nu a abuzat niciodată de funcția publică deținută.
 
"Stimată instanță, cum am declarat în ultimii cinci ani, sunt nevinovat. Toată această tevatură a început după ce în 2005 am pierdut alegerile. Nu mi-am utilizat niciodată poziția politică sau funcția publică pentru a obține foloase necuvenite. Este evident caracterul politic al dosarului. În iunie 2006, denunțătorul meu, Fănel Pavalache, a recitat o declarație indicată de procurori și ulterior a fost eliberat cu 2 ani și jumătate mai devreme. A fost el eliberat tocmai pentru buna colaborare cu procurorii”, a susținut Mihăilescu, citat de Hotnews. 
 
Fostul consilier personal al lui Șerban Mihăilescu, Fănel Pavalache (arestat în 2002 și condanmnat în 2004 la șase ani de închisoare pentru corupție), a fost cel care l-a denunțat pe senatorul UNPR. Potrivit acestuia, la 22 octombrie 2001, Șerban Mihăilescu i-a cerut 11 arme de vănătoare, în schimbul menținerii sale în funcție.
 
În perioada aprilie-mai 2002, Mihăilescu a primit de la Pavalache nouă arme de vănătoare, în valoare de 260 milioane de lei vechi (26.000 RON). Armele au fost depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov. Mihăilescu a fost ajutat de Marin Bucur, președintele Asociației de Vănătoare "Cerbul" București, care a înregistrat armele pe numele respectivei asociații. După ce Fănel Pavalache a fost arestat, în octombrie 2002, armele ar fi fost aduse de la vila de protocol din Snagov la sediul Asociației "Cerbul", tot cu ajutorul lui Marin Bucur.
 
Pe 15 martie 2006 a început urmărirea penală a senatorului, după ce Mihăilescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe 10 mai 2006, însă dosarul senatorului a fost trimis înapoi la procurori, în urma unei deciziii a Curți Constituționale, care necesita avizul Parlamentului în vederea începerii urmăririi penale față de un fost ministru.
 
Pe 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penala față de Mihăilescu. La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat o Hotărâre de Guvern conform căreia se cerea urmărirea penală a lui Mihăilescu.
 
Plenul Senatului a avizat favorabil, în iunie 2009, cu 77 de voturi "pentru" și 29 de voturi "împotrivă", cererea de începere a urmăririi penale a senatorului din grupul independentilor, doua voturi fiind anulate.
 
Dosarul senatorului este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai întârziate dosare de corupție ale căror termen de prescripție se încheie în curând.
 
Dosarul "Armele de vânătoare" a înregistrat cinci ani și 7 luni de la data trimiterii în judecatăÎn luna octombrie 2014 se va încheia termenul de prescripție a dosarului, ceea ce înseamnă că, dacă în termen de doi ani și 11 luni, nu se va da o soluție definitivă și irevocabilă din punct de vedere juridic, s-ar putea înlătura răspunderea juridică sau executarea sancțiunii.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22