Senatul a respins proiectul care interzice condamnaților penal să candideze la președinție

Dora Vulcan | 21.11.2017

Senatul a respins luni inițiativa legislativă inițiată de un grup de parlamentari PNL prin care se propunea ca persoanele condamnate penal definitiv să aibă interdicție de a candida pentru funcția de șef al statului.

Pe aceeași temă

 

 

 Propunerea legislativă, cu caracter organic, depusa in luna mai la Parlament de Alina Gorghiu, nu a întrunit luni numărul necesar de voturi favorabile pentru adoptare (30 de voturi "pentru" și 60 "împotrivă"), transmite Agerpres. 

 

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute de art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de două ori ca președinte al României. Nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive", se arată în propunerea legislativă respinsă de Senat.

 

Potrivit expunerii de motive, "propunerea legislativă vine în întâmpinarea dorinței legitime a cetățenilor României de a fi reprezentați de persoane fără probleme penale și astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupției".

 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

 

Un prim argument al senatoarei PNL in favoarea demersului legislativ este decizia Curtii Constitutionale care interzice persoanelor condamnate penal sa detina calitatea de membri ai Guvernului.

 

Majoritatea PSD - ALDE - UDMR a adoptat, pe 30 octombrie, un raport de respingere a proiectului legislativ, in comisia juridica a Senatului.

 

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22