Senatul adopta o lege care incrimineaza defaimarea sociala, depusa de Liviu Dragnea

Paul Cristescu | 07.10.2015

Senatul Romaniei a adoptat astazi un proiectul de lege care ar urma sa promoveze demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup. Legea a fost initiata de Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, iar Camera Deputatilor este decizionala in cazul acestui proiect.

Pe aceeași temă

 

Legea prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, si cu o amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social, transmite Hotnews.

 

Comisia pentru drepturile omului intrunita ieri in sedinta a dat un raport de admitere cu amendamente. La sedinta a participat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, care a prezentat o serie de amendamente. 
 

Raportul de admitere al Comisiei precum si legea, care este lege ordinara, a primit 52 voturi pentru si 23 impotriva in plen. Liberalii au anuntat ca vor vota impotriva. In cadrul dezbaterilor din plen, senatorul liberal Emil-Marius Pascan a declarat ca acest proiect este "profund gresit", intrucat "toleranta nu o poti impune impune cu forta, vine din sinea noastra a fiecaruia" si ca nu poti obliga oamenii "sa iubeasca minoritarii cu forta".

 

***


Initiativa legislativa vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".
 

Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei, arata initiativa legislativa.

 

Initiatorul arata in expunerea de motive ca "propunerea legislativa are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup", fiind vizate trei domenii in care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica locala si centrala.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22