Senatul îndeplineste planul lui Dragnea: O Jandarmerie mai tare ca Poliția și SRI la un loc

Laurentiu Gheorghe | 14.02.2020

Proiectul PSD prin care Jandarmeria capătă competențe sporite – contraterorism, organ de cercetare penală, avizarea companiilor de pază – a ajuns în Senat, cameră decizională.

Pe aceeași temă

Controversatul proiect de lege elaborat pe vremea domniei lui Dragnea, a fost respins în Camera deputaților dar urmează să ajungă în Senat, unde social-democrații sunt majoritari, cameră decizională.

Cu toate că proiectul de lege, inițiat de PSD, a fost respins chiar de către executivul lor condus de Mihai Tudose, în octombrie 2017. După înlăturarea lui Tudose de cârma Guvernului, Viorica Dăncilă i-a dat aviz pozitiv, scrie HotNews.ro

În 28 ianuarie 2020, a urmat un nou aviz negativ, de data aceasta a Guvernului Ludovic Orban. Nicoleta Pauliuc, vicepreședinte PNL al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, consideră că proiectul nu face decât să „fragilizeze” suplimentar „o instituție extrem de importantă în arhitectura de securitate a statului român, aflată oricum într-un moment dificil”

„La momentul în care laboratoarele PSD coordonate de Dragnea au «gândit» această lege, în 2017, n-au urmărit decât să confere puteri sporite unei instituții de forță pe care o controlau nemijlocit. Aceste prevederi din lege, la care PSD văd că nu renunță după 2 ani și două avize nefavorabile de la Guvern, nu rezolvă problemele majore cu care confruntă astăzi Jandarmeria precum lipsa unor proceduri eficiente necesare în îndeplinirea atribuțiilor aflate deja în lege sau a unor proceduri transparente care să elimine posibilitatea implicării factorului politic în zona decizională sau pierderea încrederii cetățenilor. Din contră, toate aceste suspiciuni fragilizează o instituție extrem de importantă în arhitectura de securitate a statului român, aflată oricum într-un moment dificil.

Totodată, atitudinea PSD ne demonstrează încă o dată cât de importante sunt alegerile anticipate.

Posibilitățile de dezbatere parlamentară sau de colaborare între Guvern și Parlament sunt pur teoretice. Având majoritate în comisii, PSD nu dă doi bani pe interesul public sau pe viziunea forțelor politice care i-au îndepărtat de la guvernare. Fără anticipate vom trăi în aproape un an într-o Românie în care legile sunt făcute de cel mai toxic partid al ultimilor 30 de ani”, a afirmat Nicoleta Pauliuc, într-o precizare transmisă HotNews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22