Senatul SUA, raport asupra activitatii CIA: Metode BRUTALE si INEFICIENTE de interogare, DEZINFORMAREA Casei Albe, MANIPULAREA opiniei publice

T.d. | 09.12.2014

Pe aceeași temă

Senatul SUA afirma ca CIA a folosit metode “brutale” si de multe ori “ineficiente” pentru interogarea suspectilor de terorism. Intr-un raport dat publicitatii, Senatul american arata ca CIA a indus in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute, potrivit Gandul.

"În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire", precizează raportul.

"Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului", adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut "parţial dezbrăcat" pe o podea de beton.

Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, mai arata sursa citata.

Potrivit documentului, elaborat de experţi ai Comisiei de Informaţii din Senatul SUA, "tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale şi mult mai frecvente decât se cunoştea".

Conform cotidianului american The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat şi nu era monitorizat în mod adecvat.

"Persoanele care au încălcat politicile CIA au fost trase foarte rar la răspundere. Agenţia Centrală de Informaţii a restricţionat accesul la informaţii, a refuzat să răspundă solicitărilor referitoare la programul de interogare, furnizând, uneori, informaţii false", notează raportul. "CIA a indus în eroare membri ai Congresului şi reprezentanţi ai Casei Albe privind eficienţa şi amploarea utilizării tehnicilor dure de interogare", continuă autorii raportului.

Conform documentului, cel puţin 26 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în mod ilegal, în contradicţie cu normele americane de încarcerare.

"CIA a oferit ilegal informaţii clasificate jurnaliştilor, exagerând succesul tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism, în scopul obţinerii susţinerii opiniei publice", subliniază raportul.
 

“Confruntarea deschisa” cu trecutul

Casa Alba a exprimat o pozitie publica, marti, fata de raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare folosite de CIA. Presedintele Barack Obama a denuntat metodele “contrare” valorilor Statelor Unite ale Americii.

Aceste tehnici au afectat foarte mult imaginea Americii în lume și au făcut mai dificilă urmărirea intereselor noastre alături de aliații și partenerii noștri”, a declarat Barack Obama într-un comunicat, promițând că va face totul pentru ca aceste metode să nu mai fie vreodată utilizate, potrivit Agerpres.

Nici o națiune nu este perfectă, însă unul dintre punctele forte ale Americii este dorința noastră de a ne confrunta deschis cu trecutul nostru”, a adăugat el.

“(Raportul) întărește opinia pe care o am de mult timp și anume că aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională”, a mai spus liderul american.

“Sper că raportul (Senatului) prezentat astăzi (marți) ne poate ajuta să lăsăm aceste tehnici acolo unde le este locul — în trecut”, a mai spus Obama.

Raportul, care are peste 6.000 de pagini în versiune secretizată, reprezintă rezumatul cel mai detaliat al acestui program secret.

"Programul de detenţie şi interogare al CIA" a fost autorizat în secret de administraţia George W. Bush în 2002, la câteva luni după semnarea de către preşedintele Bush a unui memorandum ce autoriza CIA să ucidă, să captureze şi să interogheze responsabilii de rang înalt ai Al-Qaida din lume.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22