Șerban Pop, fost șef al ANAF, trimis în judecată pentru mită de 2,5 milioane de euro de la Vîntu

Dora Vulcan | 04.12.2019

Procurorii anticorupție l-au trimis miercuri în judecată pe Șerban Pop, fost vicepreședinte al ANAF, pentru că a cerut 5 milioane de euro mită, din care a primit jumătate, de la un om de afaceri.

Pe aceeași temă


DNA spune că Pop ar fi cerut 5 milioane de euro mită, din care ar fi primit 2,5 milioane de euro, în conturile unor companii offshore, pe care le controla prin interpuși, pentru urgentarea restituirii de TVA către firma unui om de afaceri, în sumă de 228.259.140 lei, transmite DNA într-un comunicat remis presei miercuri.

Omul de afaceri care l-ar fi mituit pe Pop, pe atunci vicepreședinte ANAF, ar fi Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit surselor G4Media.ro.


În 2018, Șerban Pop, care a fost și șef al Fiscului, a fost dat în urmărire internațională și prins în Italia, într-un dosar în care era condamnat la cinci ani de închisoare. Sentința în acest caz a fost desființată iar cazul se rejudecă.


Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

POP ȘERBAN, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, inculpatul Pop Șerban, vicepreședinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro.


Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 08 septembrie -23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.


După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

În vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracțiunii de luare de mită s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpat, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente și viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurența sumei de 2.500.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu solicitarea de menținere a măsurilor asigurătorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(sublinierile aparțin redacției)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22