Serviciul Omoruri răspunde Corpului de Control, după acuzaţiile în cazul Bogdan Gigină

E.b. | 11.10.2016

Activităţile de control desfăşurate la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, care s-a ocupat de investigarea accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, s-au realizat cu respectarea actelor normative în vigoare din acea perioadă şi nu au vizat vreun dosar penal

Pe aceeași temă


 

    

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a răspuns unui raport al Corpului de Control al Primului-Ministru, realizat la sfârşitul lui iunie, care arăta că a descoperit nereguli privind controalele dispuse la Serviciul Omoruri.

 

"Verificările desfăşurate la DGPMB - Serviciul Omoruri au vizat respectarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate şi protecţia datelor cu caracter personal, activitatea fiind desfăşurată pe baza obiectivelor stabilite la nivelul conducerii IGPR la sfârşitul anului anterior. Astfel de activităţi au fost desfăşurate la alte trei structuri din cadrul Poliţiei Capitalei, precum şi la alte unităţi teritoriale", arată IGPR, conform News.ro.

 

Reprezentanţii Poliţiei Române mai susţin că activităţile de control au fost efectuate de şase ofiţeri din cadrul IGPR, s-au realizat cu respectarea actelor normative în vigoare din aceea perioadă şi nu au vizat vreun dosar penal.

 

"În urma controlului a fost sesizată unitatea de parchet competentă, pentru continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 362 din Codul Penal (infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, n.r.) şi, totodată s-a dispus cercetarea prealabilă a doi ofiţeri", precizează IGPR.

 

De asemenea, poliţiştii arată că în raportul Corpului de control al Primului Ministru nu sunt semnalate încălcări ale legii referitoare la desfăşurarea propriu-zisă a activităţii de control sau de soluţionare a contestaţiilor, fiind făcute doar propuneri de modificare a prevederilor ordinului de ministru privind organizarea şi executarea controalelor în MAI.

 

IGPR precizează că la nivelul MAI, a fost elaborat un nou ordin în care au fost incluse propunerile formulate de Corpul de control al Primului ministru.

 

Într-o notă de informare, datată 29 iunie, Corpul de control al Primului-Ministru semnala mai multe nereguli privind modul în care s-au desfăşurat controalele dispuse la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, structura care a investigat accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină.

 

"S-a constatat că pentru efectuarea acţiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structură cu 44 de persoane, deşi numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR - Direcţia Control Intern, a fost, în general, de două-patru persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată avea un efectiv de 102 persoane", este una dintre concluziile raportului.

 

Totodată, Corpul de Control arăta, în 29 iunie, că la nivelul IGPR, au fost constatate deflcienţe privind aducerea la cunoştinţă, sub semnătură, a notelor de constatare întocmite de către membrii comisiilor de control, respectiv citirea acestora şi posibilitatea de a se consemna din cuprinsul lor, "ceea ce conduce la îngrădirea dreptului la apărare al persoanei controlate, aceasta aflându-se în imposibilitatea de a contesta în mod real/efectiv aspectele consemnate în notele de constatare".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22