Sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale va fi discutata pe 4 mai

Dora Vulcan | 21.04.2016

Judecatorii Curtii Constitutionale vor discuta sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind legea alegerilor locale in sedinţa de miercuri, 4 mai, cu doar doua zile inainte de startul campaniei electorale.

Pe aceeași temă

 

 

O instanță a Tribunalului București a decis să trimită la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate ridicată de candidatul independent Liviu Avram la funcția de primar general al Capitalei. El și-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal București pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu această i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susținere, a depus o lista cu doar trei semnături.

 

Jurnalistul Adevărul Liviu Avram a sesizat Tribunalul București cu privire la două articole din Legea alegerilor locale, printre care și cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

 

Liviu Avram, redactorul sef adjunct al cotidianului Adevarul, si-a depus candidatura, ca independent, cu doar trei semnaturi, tocmai pentru a putea ajunge la CCR si a demonstra ca organziarea alegerilor intr-un singur tur este incorecta pentru a democratie, potrivit HotNews.

 

Liviu Avram a scris de-a lungul timpului multe articole in care a demonstrat neconstitutionalitatea articolului care prevede organizarea alegerilor pentru primari intr-un singur tur de scrutin. Ziaristul spune ca nu va face apel la hotărârea de respingere a candidaturii.

 

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11,20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. la functia de primar general al Capitalei. A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, scrie Adevarul.

 

Jurnalistul Liviu Avram a confirmat pentru HotNews ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei.

 

El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca "regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie".

 

Alineatul articolului 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaților independenți să depună o lista cu susținători de cel puțin 1%, ceea ce pentru municipiul București ar însemna peste 18.000 de semnături. Odată cu contestația față de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat și excepția de neconstituționalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerință excesiva asupra dreptului de a fi ales.

 

Citeste textul integral al argumentatiei jurnalistului Liviu Avram, asupra careia se vor pronunta judecatorii CCR, in Adevarul.

 

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22