SIE, despre documentele din cazul recuperarii jurnalistilor romani rapiti la Bagdad: Nu sunt intrunite conditiile declasificarii

Fara Autor | 07.08.2015

Pe aceeași temă

Documentele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) privind operațiunea de recuperare a celor trei jurnaliști români răpiți la Bagdad în 20015 nu pot fi declasificate, precizează instituția într-un răspuns oferit Mediafax.

 

"Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor", explică SIE, citat de Mediafax.

 

Prezent joi la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a luat decizia ca dosarul rascumparării jurnaliștilor să fie trimis la Judecătir Sectorului 5, Traian Băsescu le-a explicat reporterilor care-l așteptau la ieșirea din instanță și l-au asaltat cu întrebări, că desecretizarea dosarului nu poate fi făcută decât de SRI și SIE.

 

"Eu aș vrea să fie redeschis, dacă vreți să fiu foarte sincer, și puse toate documentele pe masă și veți vedea o operațiune strălucită a unui stat care și-a apărat cetățenii, iar porcăria cu banii însușiți este o minciună ordinară. (...) Aducerea lui Omar Hayssam în țară este un lucru care a deranjat foarte mulți oameni. (...) Probabil că este polița care mi se plătește că mi-am făcut onest datoria de șef de stat", a precizat fostul preşedinte.

 

Băsescu a adăugat că nu are nicio îngrijorare în ceea ce privește redeschiderea dosarului jurnaliștilor răpiți în Irak.

 

Traian Basescu a fost audiat, joi, la Inalta Curte, în cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak, dosar redeschis după ce fostul președinte și-a pierdut imunitatea de șef de stat.

 

ICCJ a decis ca dosarul său să fie trimis la Judecătorului Sectorului 5, deoarece Băsescu nu mai deține nicio calitate care impună discutarea confirmării sau infirmării redeschiderii dosarului la instanța supremă.

 

”Nu mi s-a pus nicio întrebare. Am fost întrebat dacă am ceva de comentat sau dacă am văzut dosarul. Este vremea delatorilor. Este exclus ca cineva să poată proba ceva care n-a existat. Înalta Curte a constatat că eu, nemaiavând nicio calitate politică, competența nu îi mai aparține”, a spus Basescu, potrivit Romania Libera.

 

Acuzatiile lui Vadim Tudor in acest caz – potrivit carora Basescu si Vasile Blaga ar fi oprit o parte din banii de rascumparare pentru jurnalistii rapiti in Irak, in 2005 – sunt false, sustine Basescu.

”Vadim Tudor trăiește din minciună și din delațiune. Asta a stiut dintotdeauna. Ca om m-as bucura să se facă o astfel de anchetă, ca fost șef de stat am rezerve asupra modului în care ar putea fi făcut.

 

In ceea ce priveste criza rapirii jurnalistilor romani, Traian Basescu a precizat ca nu are ce sa-si reproseze:

”Cum să-mi reprosez ceva? Sunt mândru că a fost rezolvată și că românii au fost aduși în țară”.

 

CITITI SI: Traian Basescu il va da in judecata pe Vadim Tudor dupa inchiderea dosarului privind rascumpararea jurnalistilor romani rapiti in Irak

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22