Silvio Berlusconi a demisionat. Italia in sarbatoare

Fara Autor | 13.11.2011

Silviu Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, şi-a depus mandatul în faţa preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano, aşa cum anunţase zilele trecute, după 17 ani în prim-planul politicii.

Pe aceeași temă

Silviu Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, şi-a depus mandatul în faţa preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano, aşa cum anunţase zilele trecute, după 17 ani în prim-planul politicii.

Preşedintele italian i-a acceptat demisia, urmând să îl numească în locul său, cel mai probabil, pe tehnocratul Mario Monti.
Şeful statului italian va începe consultările, astfel încât mâine seară să-l numească premier pe Mario Monti, în speranţa că acesta va primi şi majoritatea voturilor în Parlament. În caz contrar, se va ajunge la alegeri anticipate. De altfel, presa italiană scrie că Berlusconi şi-a condiţionat demisia de numirea lui Monti ca succesor al său.
 

Italienii: Esti un bufon

Drumul lui Berlusconi din această seară a fost amar, zeci de italieni aşteptându-l în stradă pentru a-i cere demisia şi numindu-l "un bufon".

Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, a părăsit sâmbătă seara sediul guvernului după ultimul Consiliu de Miniştri pe o ieşire lăturalnică. Zeci de italieni au alergat după coloana de maşini diplomatice strigând sloganuri împotriva premierului. "Jos cu mafia din instituţiile statului" şi "Jos Berlusconi" au fost sloganurile strigate sâmbătă în faţa guvernului de la Roma de manifestanţii care aşteptau demisia prim-ministrului italian.

Şi în timpul dezbaterilor din Parlament, câteva sute de manifestanţi s-au reunit în faţa Legislativului din Roma strigând "Demisia, demisia". Purtând drapele italiene tricolore - verde, alb, roşu -, unii dintre ei afişau şi pancarte pe care se putea citi "bye-bye Silvio!".

"Acest lucru mă mâhneşte foarte mult!", a declarat Berlusconi despre huiduielile la adresa sa.

 

Se pregateste Mario Monti

Berlusconi şi-a reunit sâmbătă seara cabinetul pentru ultima dată după aprobarea noului pachet de legi menite să reducă uriaşul deficit al Italiei şi cerute de partenerii europeni, informează postul de televiziune Rai News, citat de Agerpres.

Imediat după încheierea Consiliului de Miniştri, Silvio Berlusconi a avut o serie de discuţii cu liderii partidului său, Poporul Libertăţii, înainte de a formaliza demisia la sediul preşedinţiei italiene, Palatul Quirinale. Berlusconi şi-a sfătuit aliaţii să îl susţină pe Mario Monti, fostul comisar european aflat în cărţi pentru a prelua şefia Executivului, şi alternativa unui guvern tehnocrat. Preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, a confirmat că vor trece în rândurile opoziţiei oricărui guvern format ad hoc şi nu prin alegeri democratice.

Mai devreme, deputaţii italieni au adoptat definitiv măsurile promise Uniunii Europene în vederea reducerii datoriei şi relansării creşterii economice, pecetluind astfel soarta lui Silvio Berlusconi.

 

Italia intra in epoca austeritatii

Măsurile au obţinut 380 de voturi pentru, 26 împotrivă şi două abţineri. Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale.

Pachetul legislativ prevede economii în valoare de 59,8 miliarde de euro, din reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, cu scopul de echilibra bugetul pâna în 2014. Aceste masuri includ o crestere a TVA-ului de la 20% la 21%, înghetarea salariilor din sectorul public pâna în 2014, cresterea treptata a vârstei de pensionare a femeilor care lucreaza în sectorul privat, de la 60, la 65 de ani, pâna în 2026, intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, inclusiv prin limitarea tranzactiilor cu bani lichizi la 2.500 de euro, si introducerea unei taxe speciale pentru sectorul energetic.

Ultima zi de premier nu a fost uşoară

Votul din Camera Deputaţilor reprezintă sfârşitului mandatului actualului premier. Într-o ambianţă tensionată, deputaţii au adoptat textul cu 380 de voturi pentru, 26 împotrivă şi două abţineri. Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale, scrie Mediafax.

"Astăzi cade cortina peste o pagină lungă şi dureroasă din istoria noastră", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.
Italia este "o ţară care vrea să întoarcă pagina şi să o ia de la zero. Mâine, vom intra într-o nouă eră: va trebui să reconstruim din cenuşă economia, justiţia, legea electorală...", a continuat el.

La rândul său, Fabrizio Cicchitto, de la Poporul Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, a afirmat că acesta din urmă a acceptat să demisioneze "când nu era obligat să o facă".

"El a demonstrat conştiinţă naţională, îi mulţumim pentru acest lucru şi ne exprimăm solidaritatea cu el în faţa atacurilor a căror ţintă este", a adăugat el pe fondul huduielilor a numeroşi deputaţi.

 

Economii de 60 de miliarde de euro

Spre deosebire de Grecia, unde peste criza economică s-a suprapus, pentru aproa pe o săptămâna, una politică, oficialii italieni vor să accelereze schimbul de ştafetă la Roma pentru a demonstra UE că finanţele ţării se află sub control.

O delegaţie de 30 de inspectori financiari ai UE se află deja, de câteva zile, în capitala italiană pentru a lua pulsul economiei, în condiţiiile în care datoria Italiei este în prezent de aproape două trilioane de euro.

 

Cine este Mario Monti

Fostul comisar UE Mario Monti, care ar putea deveni premier al Italiei după eventuala demisie a lui Silvio Berlusconi, a fost numit senator pe viaţă de preşedintele Giorgio Napolitano.

Monti, în vârstă de 68 de ani, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent în cei zece ani (1994-2004) în care a fost comisar european, după ce a devenit cunoscut în perioada cât a condus prestigioasa Universitate Bocconi din Milano.

A studiat în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965.

În 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.

În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D'Alema îl confirmă la Comisie, unde primeşte de la preşedintele acesteia, compatriotul său Romano Prodi, mult râvnitul post de comisar pentru Concurenţă, lucru care confirmă imaginea sa de neimplicare politică.

În acest post, îşi creează imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni". Dar cel de al doilea Guvern al lui Berlusconi nu îl nominalizează pentru un al treilea mandat.

Editorialist la Corriere della Sera, un cotidian de referinţă în Itaia, el este autorul unor lucrări despre economie monetară şi finanţe.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22