Silviu Hotăran, fost director al Microsoft, pus sub acuzare de DNA în dosarul «Microsoft 2»

E.b. | 21.11.2016

Silviu Hotăran, fostul director al companiei Microsoft, a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul «Microsoft 2». Azi a fost citat la DNA şi Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Şi Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Educației, s-a prezentat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul Microsoft 2.           

 

UPDATE: Ovidiu Artopolescu, fost manager al companiei Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor, a fost audiat luni la DNA, în dosarul "Microsoft 2”, în care a fost pus sub acuzare fostul director al companiei Silviu Hotăran.  

 

După ce a fost audiat de anchetatori, Silviu Hotăran a declarat că nu a dat şi nu a luat niciodată "şpagă", conform News.ro.


"Toată viata mea am trăit şi am promovat nişte valori legate de etică şi moralitate. Nu am dat şi nu am luat şpagă niciodată, nu am conturi”, a spus Silviu Hotăran, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie.


Potrivit unor surse judiciare, Silviu Hotăran a fost citat pentru a fi anunţat că a fost pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2”. 

 

Sursele citate au precizat că la DNA a fost citat luni şi Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România.

 

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

 

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

 

Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în octombrie, că în partea din dosarul “Microsoft” în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri, pentru a finaliza rechizitoriul trebuie stabilit un prejudiciu cert, printr-o expertiză în domeniul achiziţiilor publice, şi, de asemenea, sunt necesare expertize IT. Kovesi preciza că în acest dosar, care este unul complex, se lucrează ritmic, în doi ani de când a început ancheta s-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, peste120 de percheziţii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţii, iar în prezent procurorii le evaluează pentru stabili circuitele financiare care au fost folosite.

 

În dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

 

În septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a celor foştilor miniştri.

 

Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme. În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

 

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a  asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22