Simona Teodoroiu, propunerea PSD, este cel mai nou judecator al Curtii Constitutionale

T.d. | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Propunerea PSD pentru Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Simona Maya Teodoroiu, este cel mai nou judecator CCR. Simona Teodoroiu ii va lua locul lui Toni Grebla, dupa ce a primit miercuri votul Senatului. Teodoroiu a obtinut mai multe voturi decat propunerea PNL, judecatoarea Mona Lisa Neagoe, membra a Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE: Chestorul Senatului, liberalul Cristian Bodea, il acuza pe liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, ca i-ar fi “controlat” pe parlamentarii social-democrati in vederea votului pentru numirea unui nou judecator la Curtea Constitutionala. Bodea sustine ca Sarbu le-ar fi solicitat psd-istilor sa bifeze buletinele de vot in fata lui, in conditiile in care procedura de vot a fost secreta.

”La bile nu pot fi controlați (senatorii majorității guvernamentale, n.r.), acolo pot știi de frică dar la bile nu vor mai avea control la următorul vot. S-a votat în fața liderilor de grup la ei și au ținut sub control (…) Observați că au fost doar 87 de voturi (față de minimum pentru majoritate de 85, n.r.), deci noi ne apropiem tot mai tare de ei”, a susținut senatorul PNL, potrivit Romania Libera.
 

Rezultatul votului: Simona Maya Teodoroiu – 87 de voturi, Mona Lisa Neagoe – 73 de voturi.

In plenul Senatului au fost prezenti 162 de parlamentari din totatul de 168, potrivit Mediafax.

Marti, propunerea PNL pentru CCR – judecatoarea Mona Lisa Neagoe – a primit cele mai multe voturi in Comisia Juridica. Astfel, Neagoe a obtinut 6 voturi pentru si 4 impotriva, in timp ce Simona Maya Teodoroiu (propunerea PSD) a obtinut 4 voturi pentru si 6 imporiva. Cea de-a treia propunere, senatoarea UNPR Florina Jipa a primit 2 voturi pentru si 9 impotriva, potrivit Hotnews.

Votul din senat s-a desfasurat in mod secret, senatorii avand de ales intre propunerile PSD si PNL, dup ace senatoarea UNPR Jipa s-a retras din cursa inainte de vot, potrivit stiripesurse.
 

Cine este Simona Teodoroiu

Simona Maya Teodoroiu este doctor in drept, absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti (1993) si a Facultatii Internationale de Drept Comparat din Strassbourg (2001).

Este membru al membru al Curtii Internationale Permanente de Arbitraj de la Haga din anul 2002 si al Curtii de Consiliere si Arbitraj a OSCE din 2004.

Simona Maya Teodoroiu este secretar de stat in Ministerul Justitiei din mai 2012, cu exceptia perioadei ianuarie - aprilie 2013, cand a ocupat pozitia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS) din cadrul Guvernului.

In Ministerul Justitiei, Teodoroiu se ocupa, intre altele, de coordonarea activitatii de monitorizare si raportare, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, coordonarea pregatirii contributiei Romaniei in domeniul justitiei, pentru reuniunile ministrilor in cadrul Consiliilor "Justitie si Afaceri Interne", coordonarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA), coordonarea activitatii de elaborare a proiectelor de acte normative avand ca obiect ratificarea, aprobarea sau aderarea Romaniei la tratatele internationale.

Incepand din februarie 2013, Simona Maya Teodoroiu este conferentiar universitar in drept civil, dreptul mediului la Facultatea de Administratia Publica din cadrul SNSPA, iar din 2012 este conferentiar universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti.

Simona Maya Teodoroiu a fost, intre 2001 si 2004, director al Directiei Afaceri Europene si Programe si secretar de stat in Ministerul Justitiei, coordonator al activitatilor legate de implementarea programelor Phare pentru sistemul judiciar roman, precum si al altor programe bilaterale. Ea a fost si membru al Grupului interministerial pentru redactarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, precum si participant la rundele de convorbiri privind Protocolul de Aderare a Romaniei la NATO si la elaborarea documentatiei necesare in acest sens.

Anterior acestei perioade, respectiv intre 1998 si 2001, Simona Maya Teodoroiu a fost expert guvernamental in cadrul Departamentului pentru Integrare Europeana din cadrul Guvernului. Todoroiu a facut parte si din prima echipa romana de pregatire si derulare a negocierilor de aderare la UE.

Simona Maya Teodoroiu a fost, din 2002 pana in 2009, membru al Delegatiei Romaniei la Curtea Permanenta de Arbitraj, la Haga, iar in 1996 a ocupat pozitia de raportor national pentru protectia juridica a mediului, in cadrul retelei "Droit de l¬Environnement" a AUPELF - UREF (in prezent, AUF), in Dakar, Senegal.

Potrivit declaratiei de avere completate de Maya Teodoroiu in decembrie 2014, prezenta pe site-ul CSM, secretarul de stat detine un teren agricol de 2,50 hectare in comuna doljeana Podari si un teren intravilan in Craiova. De asemenea, Teodoroiu are doua apartamente in Bucuresti, cumparate in 1999 si, respectiv, 2004, prin valorificarea unei mosteniri.

Simona Maya Teodoroiu detine, conform declaratiei de avere, 12 conturi si depozite bancare, ce insumeaza 188.367 de lei, 89.234 euro si 7658 de dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22