Sindicaliștii din administrația penitenciarelor îl acuză pe ministrul Justiției de ipocrizie

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

La postarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu salariile pe care angajații din penitenciare ar urma să le încaseze din 2022, aceștia îi răspund acid, acuzându-l de ipocrizie.

Pe aceeași temă

„Ministrul Justiției postează pe Facebook o serie de posibile salarii și drepturi de natură salarială pe care personalul din penitenciare le-ar putea avea în 2022, dacă acestea n-ar fi înghețate prin ordonanțe de urgență precum recentul OUG 114/2018. Ceea ce are legătură directă cu una dintre revendicările angajaților nemulțumiți. De ce? Pentru că astăzi, în 2019, situația este fundamental diferită, agenții de penitenciare, de exemplu, corp profesional dominant în penitenciare, primesc un salariu de bază la nivelul salariul minim pe economie, iar sporurile și majorările la care face referire ministrul se aplică pe bază de pontaj și în funcție de condițiile efective de lucru”, subliniază Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă.

Liderul sindicatelor din penitenciare, Sorin Dumitrașcu, a publicat și un fluturaș de salariu al unui agent de penitenciare din sectorul operativ, al cărui salariu net este de 2022 lei. ”Pentru comparație salariul mediu net pe economie este de 3020 lei”, arată Dumitrașcu.

”Ipocrizia demersului ministerial este însă remarcabilă. Ministrul Tudorel Toader încasează la momentul actual de la Stat peste 57.000 de lei sub formă de salarii, pensii și alte beneficii; echivalentul salariului a 22 de agenți de penitenciare cu experiență, care lucrează cu deținuți în condiții improprii și de risc pentru viață și sănătate. Diferența este că pentru 57.000 de lei ministrul Toader ‘se luptă’ pentru bunăstarea și eliberarea infractorilor, iar cei 22 de agenți de penitenciare, care împreună valorează salarial căt un sinecurist de partid, protejează în fiecare zi comunitatea de criminali, tâlhari, violatori și hoți”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Sindicatele din poliție și penitenciare au anunțat luni că ofițeri și agenți de poliție și penitenciare, alături de rezerviști militari, vor protesta joi, 7 februarie, începând cu ora 09.00, în fața sediului Ministerului Internelor și, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiției împotriva inechităților salariale și a discriminării pensionarilor militari.

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, postat pe Facebook despre grila de salarizare în domeniu pentru anul 2022, menționând că majorările salariale se aplică etapizat din iunie 2017 și enumerând și sporurile de care beneficiază angajații din domeniu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22