Sindicaliștilor din Sănătate li s-au promis măriri de venituri și vouchere de vacanță

Redactia | 30.05.2023

La negocierile de marți de la guvern sindicaliștilor li s-a promis deblocarea a 14.000 de locuri în sistem, acordarea voucherelor de vacanță restante și aducerea salariilor conform L. 153/2017.

Pe aceeași temă

Reprezentanții coaliției de guvernare le-au promis marți sindicaliștilor din sănătate mai multe măsuri pentru a stopa declanșarea unei greve, potrivit unui comunicat al guvernului.

Principalele măsuri discutate, conform comunicatului guvernului:

  • prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical

  • finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem

  • Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Liderii sindicatului Sanitas au discutat marți cu liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propunerile guvernului fiind creșteri de venituri, deblocarea angajărilor în sistem și completarea sumelor necesare pentru voucherele de vacanță.

La finalul discuțiilor, unul dintre liderii sindicali s-a declarat „optimist” și a anunțat o nouă întâlnire cu ministrul Rafila săptămâna viitoare.

Comunicatul guvernului la finalul întâlnirii:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical.

Principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare.

Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare.

Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem.

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.

Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale.

Dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22