Sindicat al poliţiştilor: Schimbarea Constituţiei după ce Oprea a scăpat de urmărirea penală

E.b. | 21.09.2016

Sindicatul Poliţiştilor din România "Diamantul” solicită premierului şi preşedintelui României, într-o scrisoare deschisă, să iniţieze procedurile de modificare a Constituţiei în privinţa imunităţilor de care se bucură parlamentarii.

Pe aceeași temă

 

 

Poliţiştii criticând votul de luni al senatorilor, care au respins cererea DNA, de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă.

 

"În memoria agentului de poliţie Bogdan Gigină, decedat în misiune în timp ce asigura protecţia ex-ministrului Gabriel Oprea, vă rugăm respectuos să iniţiaţi procedura de revizuire a Constituţiei (...) în scopul modificării art. 109 şi eliminării privilegiului acordat miniştrilor de a nu fi urmăriţi penal pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiilor încredinţate, fără încuviintarea Camerelor Parlamentului sau a Preşedintelui României", arată Sindicatul Poliţiştilor din România "Diamantul” în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui şi premierului, conform News.ro.

 

Sindicaliştii consideră că votul în favoarea cererii DNA nu ar fi afectat prezumţia de nevinovăţie a lui Gabriel Oprea, astfel că acţiunea din Parlament nu a fost decât un vot pentru blocarea justiţiei.

 

"Ne simţim îndreptăţiţi să apreciem că această manieră de exercitare a prerogativelor parlamentare, în scopul obstrucţionării justiţiei şi în scopul împiedicării aflării circumstanţelor în care a decedat un tânăr poliţist aflat în misiune, este un afront adus fiecărui poliţist activ şi societăţii, în ansamblul ei”, mai spun sindicaliştii.

 

Poliţiştii susţin că sunt deja prea multe situaţii în care Parlamentul a blocat acţiunile justiţiei folosindu-se de imunităţile acordate prin prisma funcţiei ocupate.

 

"Poliţiştii sunt pregătiţi în şcolile de poliţie să stea cu faţa la infractori şi să aibă încredere în conducătorii lor. Imaginea pe care ne-o creează un senator, fost ministru, care, ajutat de o prevedere constituţională şi de colegii săi parlamentari, nu vrea să se supună unui control de legalitate al acţiunilor sale circumscrise evenimentului morţii unui poliţist în misiune nu se potriveşte cu imaginea valorilor statului de drept pe care poliţiştii au jurat să le apere, chiar cu preţul vieţii”, mai scriu sindicaliştii.

 

Solicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, marţi, că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Internelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor.

 

Şi ministrul Justiţiei a reacţionat. Ralucă Prună a declarat, marţi, în legătură cu votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, că în România nu suntem orbi cu privire la cine este cel căruia trebuie să i se aplice legea, ci facem "un fel de discriminare pozitivă".

 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat "profund dezamăgit" de votul senatorilor şi a atras atenţia că politicienii care vor bloca justiţia nu se vor bucura de respect din partea cetăţenilor.

 

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea, pe o ploaie torenţială, coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22