Sindicate: ministrul Educaţiei a emis un ordin prin care „dinamitează admiterea în liceu”

Laurentiu Gheorghe | 14.05.2019

Federaţia sindicatelor "Spiru Haret" susţine că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin, schimbând calendarul admiterii în licee, deşi unele etape sunt deja în desfăşurare.

Pe aceeași temă

Sindicaliștii din învățământ spun că nu se poate schimba calendarul admiterii în licee când unele etape sunt deja în desfășurare. Prin ordinul de ministru se amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională, şi se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, „lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal. (...) Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice”, spun reprezentanţii „Spiru Haret”.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi (luni – n.r.), 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educaţiei Naţionale amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seara, de Federaţia „Spiru Haret”.

„Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, citat în comunicat.

Federaţia „Spiru Haret” solicită anularea Ordiului 3995/13.05.2019. În condiţiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest.

Calendarul admiterii la liceu va fi modificat cu câteva zile înainte ca probele vocaționale și de aptitudini să înceapă, ceea ce este ilegal, spun sindicaliștii din educație. Aceștia au primit un ordin de ministru care prevede că probele pe care elevii trebuiau să le susțină în această săptămână, începând de miercuri, se amână cu o lună.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a declarat însă pentru HotNews, că ordinul nu se aplică dacă nu a fost publicat în Monitorul Oficial și planificarea evaluării merge mai departe.

„Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa”, a spus Andronescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22