Sindicatele îi cer demisia, dar Olguţa Vasilescu crede că Legea salarizării e infailibilă

E.b. | 08.04.2017

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, anunţă că luni va depune la Parlament Legea salarizării unitare, după ce va fi semnată şi de senatori. Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) a solicitat demisia ministrului Muncii.

Pe aceeași temă


 

 

 

Ea declară că este convinsă de faptul că acest act normativ va fi "foarte apreciat" de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi, dar şi de cei cu salarii mari, care vor avea şi ei creşteri, şi mai puţin de bugetarii de lux.


 

Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează şi senatorii. Sunt convinsă ca această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani, aşa cum sunt convinsă şi că ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată şi ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face", scrie Lia Olguţa Vasilescu, pe Facebook

 

Olguţa Vasilescu mai susţine că, "în ansamblu, nu va fi afectată nicio familie ocupaţională", nici justiţia, unde creşterile sunt semnificative.

 

Până atunci, mă amuz văzând la tv câtă dezlănţuire de forţe s-a iscat împotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc că nici măcar nu au văzut-o. Astăzi, un lider de confederaţie, care nu apreciază creşterile de salarii, deşi rostul lui pe funcţie e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: "N-am citit-o, nu ştiu ce scrie acolo, dar sunt sigur că e proastă legea. Şi trebuie să fim atenţi şi la semnalele FMI". Ce să mai comentezi la asta? Concluzia? Să demisioneze ministrul care are tupeu să majoreze salariile, că Ialomiţianu, când a tăiat 25 la sută, a fost declarat "Omul anului" de reviste străine, a fost lăudat de FMI, iar liderii de sindicat care azi arată cu degetul n-au piuit măcar, mai spune Lia Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

 

 

 

Discuţie, azi, cu un lider de sindicat: "Eu sunt şocat de atacurile lansate contra legii salarizării. De 25 de ani cerem majorări salariale şi guvernele spun că nu au bani, iar opoziţia zice ca bani sunt, dar fură guvernanţii. E prima oară când guvernul anunţa creşteri de salarii mulţumitoare pentru toţi, iar opoziţia, moderatorii şi unii lideri de confederaţii spun că nu e bine. Ce ar trebui să facă un guvern să fie bine?" Domnul a spus asta şi public, la tv. Azi, sindicatele din Ordinea Publică sunt revoltate că primesc doar 5 la suta, iar Apărarea 20 la sută..., susţine Lia Olguţa Vasilescu.

 

 

 

"A comis un abuz şi a creat o discriminare salarială"

 

 

 

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) a solicitat demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că a comis un abuz şi a creat o discriminare salarială la nivelul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile în care de la 1 iulie salariile militarilor ar urma să fie majorate cu 20 la sută, pe când ale poliţiştilor vor creşte cu 5 la sută.

 

Şi Cartel Alfa a cerut demisia ministrului muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

 

Cartel Alfa reclamă faptul că proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor nu va fi promovat de guvern, ci în calitate de iniţiativă legislativă a parlamentarilor PSD, ceea ce, susţinine sindicatul, ar fi de natură să eludeze dezbaterea publică.

 

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat pentru postul România actulaitati, conform rador.ro:

Deşi ar fi trebuit şi suntem ameninţaţi de două luni de zile, şi de ministrul muncii şi de ministrul consultării publice, că se va înainta textul de lege în ansamblul său cu cele trei domenii mari, corpul legii, anexele şi capitolul de sporuri, suntem şi constatăm astăzi că la iniţiativa ministrului muncii, implicit a consultărilor publice, se pare că se doreşte o eludare a dezbaterii publice, o totală opacitate legată de această dezbatere şi de construcţie stabilă, pe care toată lumea şi-o doreşte”, 

 

 

**********************************

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. Vasilescu a precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.

 

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12.

 

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca  ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22