Sindicatul din Penitenciarul Turnu Severin, denunţ împotriva ministrului Justiţiei

E.b. | 21.10.2016

Sindicatul independent Danubius - Drobeta din Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin anunţă, vineri, că a transmis către Parchetul instanţei supreme un denunţ împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Pe aceeași temă

 

Sindicatul o acuză a de fals în declaraţii în formă continuată, în legătură cu o organizaţie internaţională la care România este parte.

 

"Apreciem că fapta ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil şi imoral, îmbracă un caracter penal, că aceste declaraţii implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi că este de natură a produce consecinţe juridice, scopul afirmaţiei mincinoase fiind evitarea unei posibile sancţiuni", susţin reprezentanţii sindicatului Danubius - Drobeta, conform News.ro.

 

Ei consideră că faptele ministrului intră sub incidenţa articolului 236 din Codul Penal privind falsul în declaraţii şi articolului 328 din Codul Penal privind infracţiuni de fals comise în legătură̆ cu o organizaţie internaţională.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

 

PSD a cerut demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe motiv că aceasta ar fi minţit în faţa CEDO, iniţiatorii moţiunii susţinând că declaraţia lui Prună este ”mincinoasă sub două aspecte”, adică unul care priveşte ”minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva” şi cel de-al doilea ”că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional".

 

La data de 14.06.2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se prezintă în faţa CEDO, unde susţine şi depune un act privind măsurile care au fost luate şi cele care urmau a fi luate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare. După această prezentare, ministrul Justiţiei face afirmaţii în plenul CSM din data de 06.10.2016. susţinând că «eu m-am dus şi am minţit la CEDO, şi spun bine minţit la CEDO că eu am crezut că, dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... deci EU AM MINŢIT ACOLO spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că, în realitate, în buget noi nu avem aceşti bani». Declaraţia doamnei Prună este mincinoasă sub două aspecte: unul priveşte «minciuna cu hârtia sub semnătura cuiva din statul român», cel de-al doilea că un înalt demnitar al statului român a minţit în faţa unui organism internaţional, se arată în textul moţiunii.

 

Raluca Prună, a declarat, marţi, după aprobarea moţiunii simple împotriva ei, că nu există repercusiuni directe ale deciziei Camerei Deputaţilor, însă dacă premierul Dacian Cioloş va decide că trebuie să părăsească Executivul îşi va da demisia.

 

”Repercusiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului”, a declarat Raluca Prună.

 

Ea a repetat că declaraţiile ei criticate în moţiunea simplă au fost doar "o metaforă". ”Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta”, a spus ministrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22