Sinecuri de partid din banii contribuabilului care ajung și la câte 15.000 de euro pe lună

Redactia | 22.06.2020

Plenul Parlamentului se va reuni pe 24 iunie pentru a se pronunţa asupra numirilor în mai multe posturi din ASF, ANRE și Consiliul Legislativ.

Pe aceeași temă

Conducerea Parlamentului a luat act joi de încheierea termenului de depunere a candidaturilor pentru cele 5 instituții la care Legislativul trebuie să numească oameni în funcții.

Astfel la ASF urmează să fie numit preşedintele pentru restul de mandat până în noiembrie 2023, la ANRE - un vicepreşedinte şi doi membri, la Consiliul Legislativ - un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat. Numirile pentru Curtea de Conturi și CNCD vor fi validate de Parlament în termen de 10 zile de la finalizarea depunerii candidaturilor, mai exact după data de 27 iunie.

E vorba de poziții remunerate și cu 15.000 de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - Cea mai râvnită poziție, pentru care s-au bătut și senatorul PSD, fost ALDE, Daniel Zamfir, dar și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cea de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, care a rămas fără șef după plecarea lui Leonardo Badea la BNR. Rămâne în cărți, susținut de PSD și PNL, Nicu Marcu. Fost parlamentar USL, propus de PNL, dar considerat un apropiat al președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Marcu este susținut și de PSD, dar și de Pro România. Nicu Marcu este actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, iar plecarea sa la ASF lasă un loc liber pe care va fi mutat socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. Sârbu a prins doar un rest de mandat în funcția de consilier de conturi, iar pentru a rămâne pe o poziție în instituție poate fi mutat doar pe alte resturi de mandat, pentru că legislația nu permite două mandate consecutive. Mandatul lui Ilie Sârbu, numit la Curte în 2015, expiră anul acesta.


La ANRE - PSD a cedat funcția de vicepreședinte către liberali. Inițial, în interiorul PSD a fost o luptă intensă pentru postul de vicepreședinte ANRE fiind vehiculate trei nume: președintele comisiei de industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, senatorul Gheorghe Marin și Marian Neacșu. Iulian Iancu nu a fost agreat de actuala conducere a PSD iar Marian Neacșu va fi propus pentru un post de simplu membru la ANRE. Astfel, din partea PNL și-au depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte Mircea Man și Teodor Atanasiu. Liberalii decid la începutul săptămânii viitoare care va fi alesul.

Consiliul legislativ - Toni Greblă este susținut pentru funcția de președinte la secția drept public din Consiliul Legislativ iar Mariana Moț pentru funcția de președinte secția de drept privat. Conform unor surse politice ambele numiri vor fi făcute de PSD, urmând să fie trimiși în Consiliul Legislativ deputatul Sorin Lazăr, președinte al Comisiei de Buget și deputatul Ion Călin, vicepreședinte al Comisiei de Administrație.

Curtea de Conturi - Numirile la Curtea de Conturi au fost amânate tocmai pentru a se oficializa plecarea lui Nicu Marcu la ASF, urmând ca în perioada următoare să fie stabilită o nouă ședință de plen reunit pentru a fi votate și aceste numiri. Niculae Bădălău va fi propus pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit după ce înțelegerea dintre PSD și Pro România pentru aceste nominalizări a picat iar Ilie Sîrbu va fi propus pentru funcția de consilier fiscal. Bădălău are contracandidați pe Claudia Boghicevici din partea PNL sau Adrian Popa de la USR.

CNCD - Lucrurile nu s-au tranșat deocamdată. Propunere PMP pentru funcția de simplu membru la CNCD, Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal - se menține și cel mai probabil va fi validată de către Parlament.

Surse: Digi 24 și Hotnews.ro.Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22