Siria: Regimul de la Damasc, un nou atac cu clor impotriva civililor

M. B. | 02.05.2015

Pe aceeași temă

Cel puțin 40 de civili sirieni au avut probleme respiratorii, sâmbătă, după un atac cu clor lansat de regimul de la Damasc împotriva a două localități rebele din nord-vestul țării,iar  potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

 

Armata aeriană siriană a aruncat butoaie explozive umplute cu clor asupra localităților Saraqeb și Nairab, în provincia Idleb, controlată în mare măsură de rebeli, a anunțat OSDO. “Potrivit medicilor, gazul care s-a degajat din butoaie este clor”, afirmă reprezentanți ai acestui ONG ce dispune de o vastă rețea de surse civile, medicale și militare în Siria.

 

Un activist din regiune, Ibrahim al-Idlebi, a informat la rândul său că există “75 de cazuri de asfixiere” la Saraqeb. ”Victimele au fost transportate la spitale improvizate și medicii voluntari și-au spălat imediat hainele”, a mai spus el.

 

Câteva înregistrări video difuzate de militanți arată voluntari care spală copii aflați în stare de șoc, printre care și bebeluși, unii dintre ei tușind, alții purtând măști de gaze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

În luna martie anul trecut, regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat de organizația Human Rights Watch că a lansat butoaie umplute cu clor asupra civililor în zone rebele, acuzații respinse însă de Damasc.

 

Pe de altă parte, OSDO a mai anunțat că cel puţin 52 de civili, inclusiv şapte copii, au fost ucişi în atacuri aeriene ale coaliţiei conduse de către Statele Unite în zone aflate sub controlul grupării Statul Islamic (SI) în nordul Siriei,

 

Statele Unite au declanşat în septembrie, împreună cu aliaţi arabi, o campanie aeriană împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI), în zonele din Siria aflate sub controlul islamiştilor.

Peste 220.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria de la începutul conflictului armat, în 2011.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22