Sistemul informatic pentru medicii de familie, în colaps. Pintea: Aruncăm 100 de milioane?

Dora Vulcan | 12.06.2019

Medicii de familie spun că au ajuns la limita suportabilității și că sistemul informatic din medicina de familie este în colaps și că au ajuns să facă ture de noapte pentru a putea valida datele online.

Pe aceeași temă

Societatea Națională de Medicina Familiei a remis miercuri o scrisoare deschisă guvernului României, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în care reclamă că medicii de familie din întreagă țară ”au ajuns la limita suportabilității” din cauza modului în care funcționează sistemul informatic.

”Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria.

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează”, se spune în comunicatul SNMF.

Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele

Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare, avertizează aceștia.

Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul, spune SNMF.

De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de max 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore, spun medicii de familie.

”Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS”, spune SNMF.

Sistemul informatic a funcționat de nota 0,33

Pentru că semnalele intense transmise în ultimii ani despre aceasta situație au rămas efectiv fără răspuns, medicii de familie au început luna trecută, pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note funcționării sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare.

Graficul prezentat anterior arată modul în care practicienii din cabinetele de medicină de familie percep calitatea și funcționalitatea sistemelor SIUI și PIAS.

Astăzi, exact la o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obținut media 0,33”, spune medicii de familie.

Cât a costat sistemul informatic?

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania; contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România.


În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI.

Până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect.

Sorina Pintea: Aruncăm 100 de milioane

Introducerea unui alt sistem informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate "este exclusă", a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

"Aruncăm 100 de milioane (de lei - n.red.)?", a fost reacția ministrului Sănătății. "Asta mă întreb și eu, unde sunt specialiștii? Am pregătit 1.000 de specialiști în aceste proiecte", a adăugat Sorina Pintea.

Medic: Dacă ar recunoaște realitatea, mulți ar trebui să plătească

”Și îi pasă cuiva? Dacă ar recunoaște oficial realitatea, vă dați seama că sistemul ar trebui scos din funcțiune și sunt mulți cei care ar trebui să plătească. Așa că singura soluție este să ne facem că regele nu e gol (deși acuma aproape toată lumea strigă că e gol) și să-l ducem târâș-grăpiș în continuare. Până când? Păi până când buboiul plesnește și-i împroșcă cu puroi chimiorezistent”, comentează un medic pe grupul de comunicare al medicilor de familie în care cele mai multe note pentru funcționarea programului a fost de zero.

Cei mai mulți dintre medici și-au exprimat dezamăgirea că nu se pot acorda și note sub zero.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22