Situația de la Spitalul Județean Botoșani seamănă cu cea de la Spitalul Groazei din Suceava

Laurentiu Gheorghe | 21.04.2020

Peste 150 de cadre medicale de la Spitalul Județean Botoșani sunt în izolare sau internate, fiind testate pozitiv la Coronavirus, oficialii luând în calcul implementarea unei conduceri militare și aici.

Pe aceeași temă

Spitalul Judeţean „Mavromati“ din Botoşani a devenit un focar uriaş de COVID-19. Până la jumătatea lunii aprilie, din cauza extinderii focarului, au fost închise opt secţii ale spitalului. Conform datelor oficiale, confirmate şi de Prefectura Botoşani, în data de marţi, 21 aprilie, existau în judeţ 169 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, dintre care în jur de 150 la Spitalul Judeţean „Mavromati“, scrie Adevarul.ro.

Situația în care a ajuns Spitalul din Botoșani este efectul unor neglijențe și greșeli în lanț. Totul a pornit, pe 21 martie, de la „pacientul zero“, o tânără de 27 de ani din comuna botoşăneană Cândeşti, adusă de urgenţă la spital cu ambulanţa. Tânăra prezenta simptome de Covid-19 şi, totodată, avea diabet tip I decompensat. A fost dusă iniţial la Secţia de Infecţioase, apoi purtată timp de două zile prin alte secţii ale Spitalului „Mavromati“, din blocul central ajungând în cele din urmă la Terapie Intensivă. Personalul medical nu a avut echipamentul de protecţie adecvat şi nici nu au fost luate măsurile specifice în astfel de cazuri.

Pacienta a fost testată abia după trei zile, aflându-se că rezultatul este pozitiv. În aceste condiţii medicii şi asistenţii intraţi în contact cu tânăra au devenit carne de tun. Situaţia s-a complicat şi mai mult după ce unul dintre medicii spitalului, intrat în contact cu pacienta infectată, nu a respectat autoizolarea. Acesta avea simptome de infecţie cu noul coronavirus dar cu toate acestea s-a prezentat în continuare la spital şi a consultat zeci de pacienţi. A fost de altfel confirmat cu COVID-19 şi internat. Totodată, medicul este cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din acel moment, numărul cadrelor medicale infectate a crescut progresiv de la o zi la alta.

Gheorghe Sorescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, s-a deplasat la Botoşani pentru a discuta cu autorităţile un plan de salvare. „Este o situaţie deosebită la nivelul spitalului judeţean. E un semnal mare de alarmă asupra capacităţii de a gestiona această situaţie. De aceea, am adus şi la cunoştinţa domnului secretar de stat necesitatea instituirii unui management capabil să creeze un circuit de lucru care să împiedice răspândirea Covid-19“, a spus ulterior întâlnirii Dan Nechifor, prefectul de Botoşani. Deocamdată nu s-a găsit o soluţie eficientă, iar numărul cadrelor medicale infectate continuă să crească la „Mavromati“. Se iau în calcul două variante. Una dintre acestea este înlocuirea actualului director al spitalului, medicul Livia Mihalache, cu Radu Malancea, un medic ortoped. O altă variantă luată în calcul ar fi militarizarea conducerii Spitalului Judeţean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22