Soarta Gabrielei Firea hotărâtă luni în ședința CEx al PSD. Oficial, ședința e despre remaniere

Redactia | 16.11.2018

PSD se întrunește luni în ședința CEx Național pentru a decide asupra remanierii guvernului Dăncilă. Gabriela Firea se teme, însă, că va fi ședința în care Dragnea va decide excluderea ei din partid.

Pe aceeași temă

Cel care a dat de înțeles că se va decide în ședința destinată remanierii guvernului Dăncilă și soarta primarului general Gabriela Firea, care a ieșit din disciplina de partid atacândul pe președintele Liviu Dragnea la baionetă, a fost chiar secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu.

El a declarat pentru Mediafax că în ședința de luni se va discuta atât remanierea cât și cazul Firea, pentru că, prin declarațiile sale, vicepreședintele PSD, președinte al organizației PSD București-Ilfov ”afectează întregul partid”.

Firea, cu sabia lui Damocles deasupra capului

Gabriela Firea a ieșit, preventiv, la atac și a spus că, de fapt, ședința de luni se va întruni pentru a i se retrage toate funcțiile politice pe care le deține în partid.

"Mi-astept sentinta, astept sa fim convocati la Comitetul Executiv, prea mari surprize nu vor fi. Am inteles ca situatia mea este deja decisa, dar voi merge", a declarat, vineri, Gabriela Firea, citată de Ziare.com.

Intrebata la ce sentinta se asteapta, Firea a precizat ca a inteles ca urmeaza sa i se retraga functiile politice, respectiv presedinte al PSD Bucuresti si al PSD Ilfov.

"Asta este, se traieste si fara functii politice. Eu am venit in PSD ca simplu membru", a mai spus Firea. Ea a precizat insa ca nu i se pare normal ca cele doua functii sa fie "scoase la mezat", atata timp cat ea nu a fost indepartata din ele.

Gabriela Firea a vorbit și despre ultimele demisii ale parlamentarilor PSD Ilfov, întrebată fiind dacă și ceilalți parlamentari ar trebui să le urmeze exemplul.

"Fiecare judecă aceste momente de criză prin prisma carierelor politice, a anumitor promisiuni. În momentul în care funcţia de preşedinte la Bucureşti a fost scoasă deja la mezat, pentru mai mulţi primari de sectoare şi parlamentari, şi cea de preşedinte PSD Ilfov, unde am fost aleasă nu numită, de asemenea, au fost chemaţi mai mulţi colegi la domnul Dragnea.

Nu ştiu de unde are atât timp. Cred că 70% îl aloca Gabrielei Firea. Am devenit foarte importantă pentru domnia sa. Aş vrea să mă transform într-un proiect necesar românilor, să se ocupe de el şi nu de mine. Are atât de mult timp ... Totul pentru a crea un desfăşurător, o tragi-comedie la CEx, unde opt ore voi fi criticată de persoane care ştiu dinainte că vor primi cuvântul şi la final se va propune şi se va vota. Previzibil", a declarat Gabriela Firea.

În această săptămână, trei parlamentari au anunţat că demisionează din PSD, în semn de protest faţă de "modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul".

"Subsemnaţii, Emanuel-Gabriel Botnariu, senator de Ilfov Corina-Alexandra Bogaciu, deputat de Ilfov Constantin-Cătălin Zamfira, deputat de Ilfov, am luat decizia de a demisiona din Partidul Social Democrat, precum şi din grupurile parlamentare ale acestuia, urmând să ne desfăşurăm, în continuare, activitatea în grupurile senatorilor şi deputaţilor neafiliaţi. Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest faţă de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toţi cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul preşedinte fiind linşaţi mediatic şi excluşi", au anunţat cei trei parlamentari.

Gabriela Firea a explicat și motivul pentru care Liviu Dragnea a refuzat să o excludă din PSD, la propunerea venită din partea lui Daniel Florea.

"A vrut să joace generozitatea politică, la acel moment, sau nu era convins că va obţine vot categoric în Comitetul Executiv. Nu va convoca CEx, decât atunci când va avea voturile necesare îndepărtării Gabrielei Firea, din păcate. Nu mă amuză, dar este chiar hilar unde a ajuns PSD: să nu mai suporte actualul preşedinte nicio replică, proiect din partea niciunui coleg. Este un caz unic, repet. Niciun preşedinte PSD nu i-a înlăturat cu atât brutalitate şi nu i-a torpilat pe cei care au avut curajul să spună anumite lucruri. Este o premieră", a declarat Gabriela Firea.

În septembrie, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a cerut la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, excluderea primarului Capitalei, Gabriela Firea, din formațiune, după ce aceasta, împreună cu vicepremierul Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, au cerut într-o scrisoare demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD, a precizat primarul Capitalei, la finalul ședinței CEx al PSD.

Gabriela Firea a mai declarat că această propunere nu s-a supus la vot, întrucât șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă au considerat că „nu e necesar si oportun".

Remaniere, o chestiune colaterală. Mare parte, făcută prin demisii

Cu privire la remaniere, liderii PSD vor analiza un raport intern care privește îndeplinirea programului de guvernare pe domenii de activitate, iar al doilea ar fi al premierului Viorica Dăncilă cu privire la activitatea fiecărui ministru.

Ședința de luni a fost amânaă încă din vară, PSD întrunindu-se până acum doar în Birou Politic Național unde s-au votat propunerile pentru Educație și Afaceri Interne, trei dintre miniștri plecând între timp singuri din guvern, fără să mai fie remaniați: ministrul Cercetării, Nicolae Burnete - înlcuit cu Nicolae Hurduc, ministrul Educației Valentin Popa - înlocuit cu interimara Rovana Plumb și, de astăzi, cu Ecaterina Andronescu iar al treilea ministru Victor Negrescu, care a fost înlocuit cu George Ciamba.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22