Societatea civila, APEL CATRE MAGISTRATI: Nu vulnerabilizati CSM, ponderati excesele ultimelor zile

Fara Autor | 11.01.2013

Pe aceeași temă

Freedom House Romania, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Reaching Out Romania, Pro Domo si Centrul Roman de Politici Europene adreseaza un apel magistratilor din Romania, in care li se solicita acestora sa „dea dovada de maturitate in tratarea evenimentelor recente privind Consiliul Superior al Magistraturii“ si sa pondereze excesele ultimelor zile.

Prezentam mai jos acest mesaj integral :
 

Apel catre magistrati

Organizatiile semnatare solicita magistratilor sa dea dovada de maturitate in tratarea evenimentelor recente privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Functia de presedinte al acestei institutii a fost ocupata in acest an, ca rezultat al alegerilor din 4 ianuarie, de catre d-na procuror Oana Schmidt Haineala. Aceste alegeri s-au desfasurat legal, iar Constitutia si legile aplicabile permit ocuparea acestei functii de catre oricare dintre membrii alesi, procurori sau judecatori.

De asemenea, membrii sunt liberi sa-si exprime, prin vot, preferinta pentru unul dintre candidatii care participa la alegerile pentru functiile de conducere, neexistand un mandat imperativ care sa oblige toti judecatorii sa voteze un judecator sau toti procurorii sa voteze un procuror. Daca lucrurile ar sta altfel, legiuitorul ar fi prevazut, de buna seama, ca functia de presedinte nu ar putea fi ocupata decat de un judecator, atata timp cat judecatorii sunt mai multi decat procurorii.

Respectarea rezultatului oricaror alegeri desfasurate legal tine de esenta democratiei si a statului de drept.

Consecvente solicitarilor facute in anii anteriori, organizatiile semnatare solicita Consiliul Superior al Magistraturii sa adopte reglementari interne cu privire la obligativitatea depunerii candidaturilor la functiile de conducere din timp, astfel incat sa se permita o analiza reala a proiectelor propuse, atat de catre membrii alesi, cat si de societate civila in general.
Speram ca dupa experientele ultimilor ani, membrii Consiliului Superior al Magistraturii se vor fi convins de necesitatea adoptarii acestor norme si ca alegerile din 2014 se vor desfasura in conditii de maxima transparenta.

Facem apel catre magistratii romani sa pondereze excesele ultimelor zile si sa nu vulnerabilizeze Consiliul Superior al Magistraturii in aceasta perioada cand se pune in discutie modificarea Constitutiei, inclusiv pe aspecte care tin de justitie. Vocea magistratilor, inclusiv si mai ales prin intermediul Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie sa fie auzita la aceste dezbateri pentru a ne asigura ca justitia ramane independenta fata de puterea politica.


Organizatiile semnatare sunt:

Freedom House Romania
Expert Forum
Grupul pentru Dialog Social
Reaching Out Romania
Pro Domo
Centrul Roman de Politici Europene

 

Bucuresti, 11 ianuarie 2013

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22