Șoferii STB fac grevă și nu au mai ieșit pe traseu. Instanța urmează să decidă dacă suspendă greva

Redactia | 20.01.2022

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă joi, după ce șoferii STB au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiții mai bune de muncă și demisia dierctorului general.

Pe aceeași temă

Greva este condusă de Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB, reprezentant PSD în Consiliul General al Capitalei.

Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns. Conducerea companiei a cerut în instanță suspendarea acțiunii de protest, iar judecătorii vor lua o decizie la ora 14.00.

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti.

De asemenea, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00, iar cu privire la al doilea, pentru vineri.

Nicușor Dan: Nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat

Greva de la STB este o acțiune ilegală și foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni, a declarat primarul general Nicușor Dan. El a subliniat că nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat. Primarul general l-a acuzat în mod direct pe liderul Vasile Petrariu și a spus că are dovezi contra lui și va depune plângeri penale.

"Acțiunea în instanță e depusă la Tribunalul București de STB, care cere să se constate că acțiunea e ilegală. Privind litigiul de muncă, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, pentru că greva afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Nu e o grevă spontană, ci orchestrată de sindicat, avem dovezi, avem scrise și depuse plângeri penale contra liderilor de sindicat care au orchestrat. Este o grevă politică, principal responsabil e Petrariu, consilier PSD în Consiliul General. Avem dovezi contra lui.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea. Șoferii care participă să știe că sunt deschis la dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Aștept să desemneze reprezentanți cu care să stăm de vorbă", a declarat Nicușor Dan.

Sunt ambuteiaje deja în sectoarele 4 și 6 din București.

În zona Unirii, coada de mașini are sute de metri. 

Zeci de polițiști de la rutieră dirijează traficul pe principalele bulevarde.

Prefectura București le-a cerut polițiștilor și jandarmilor să meargă în stații să să îi anunțe oameni să nu aștepte pentru că este grevă.

Metrorex a anunțat că introduce în circulație toate trenurile disponibile și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, a anunțat compania.

Pentru evitarea situațiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul stațiilor, prin impiegații de mișcare și la nivel centralizat, prin operatorii de circulație. Sosirea trenurilor la același peron, în stațiile aglomerate, se va realiza pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp, a anunțat compania.

Metrorex împreună cu Poliția Metrou, Jandarmeria și firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în stațiile de corespondență (Piața Victoriei 1 și 2, Piața Unirii 1 și 2, Dristor 1 și 2, Nicolae Grigorescu 1 și 2, Eroilor 1 și 2, Basarab 1 și 2, Gara de Nord 1 și 2).

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, în condiţiile în care joi dimineaţa nu a fost scoase pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaţilor.

"Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou", a anunţat TPBI într-un comunicat de presă.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei.

Directorul STB: Greva este ilegală. Dacă vor majorări salariale, angajații trebuie să presteze activitatea

UPDATE 7.05. Directorul STB, Adrian Criț: "Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală. Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile. Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite. Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere. Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat. Cred că angajații vor să își păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea. Azi a ieșit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. A fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă la depou. La ora 8 trebuiau să fie în trafic 1.400 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurența care știe să eficientizeze. La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale. Am discutat dimineață cu unii șoferi, unii vor să iasă dar nu sunt lăsați de alți angajați. Am vorbit la telefon cu primarul general și cu viceprimarul care mă aștepta dimineața la ora 4.00. în Primărie. Interesele sindicale trebuie să înceteze în această companie și consider că Vasile Petrariu va ruma calea lui Rădoi -(lider de sindicat la metrou - n.r.). Sidncialiștii nu au ajuns ieri la un consens după discuțiile cu o parte din Consiliul de Administrație. Azi îi invităm la ora 14.00 la discuții pe venituri și cheltuieli".

Lider de sindicat: Revendicările noastre nu au fost soluționate, directorul general, arogant, nu a demisionat

UPDATE 6.58. Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB: "Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.  

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia".


Știrea inițială

La ora 5, șoferii nu au plecat din autobaze.

Este o grevă spontană, după ce ieri 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general.

Îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 - 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

Adrian Criț spune că greva din această dimineață este ilegală și că va face o plângere penală. 

De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

"Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană", se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.

STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru inconvenienţele create şi îi asigură că depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22